De wellnessuitbaters moeten de coronacrisis uitzweten

Een 6-tal uitbaters van een privé-wellness heeft na de middag in Brussel een ludieke actie gehouden om aandacht te vragen voor de problemen van de sector. Ze onthulden er een 'kunstwerk' omdat ze zich in de steek gelaten voelen.

De uitbaters zetten drie toiletpotten in de Belgische kleuren in de Wetstraat, in het centrum van Brussel, neer. Ze verwezen naar eerdere uitspraken van virologen dat de privé-wellnesszaken zouden kunnen openen. Toch zijn sauna's en andere wellnessuitbatingen al zowat zeven maanden dicht. Bart Jansen, die een privé-wellness uitbaat in Genk: "Het water staat ondertussen boven onze lippen. En dat terwijl we kunnen aantonen dat privé-wellness geen enkel risico inhoudt. Het woord zegt het zelf, je komt in onze zaken niet in aanraking met andere mensen. Professor Van Ranst heeft in juni al in een krant gezegd dat er vanuit virologisch standpunt geen argument is om de privé-wellness te sluiten. We vragen ons daarom af, waarom we nog altijd moeten dichtblijven."

"Ik lijd bijna 15.000 euro verlies per maand," zegt wellnessuitbater Bart Jansen

Op dit moment heeft Bart Jansen nog geen weet van collega's die er de brui hebben moeten aan geven, maar hij is er zeker van dat dat nog zal gebeuren. "Ik kan het voorbeeld geven van mijn eigen bedrijf, tien jaar geleden heb ik 1,3 miljoen euro geïnvesteerd.  In december alleen had 18.000 euro aan uitgaven, waarvan 3.600 euro gerecupereerd werd door het Vlaams beschermingsmechanisme. Dus er is elke maand een tekort van bijna 15.000 euro. Onze middelen zijn niet onuitputtelijk dus moet er dringend iets gebeuren. En, nog belangrijker, de mensen snakken ook naar wellness. Ze hebben nood aan ontspanning in deze stressvolle tijd maar ook om gezondheidsredenen, we hebben klanten die regelmatig bij ons komen omwille van reuma, stressklachten, enz. Die mensen staan ook in de kou."

Een dertigal uitbaters heeft zich ondertussen gegroepeerd om de belangen van de sector te verdedigen. Een kleine delegatie zorgde voor de ludieke actie in Brussel in de hoop dat de vraag om heropening gehoord wordt.

Meest gelezen