ZU_09

Drie vermeende heksen krijgen na meer dan 430 jaar eerherstel van de stad Lier

Het Lierse stadsbestuur zal drie vermeende heksen vandaag symbolisch in eer herstellen. De drie werden in 1590 zwaar gefolterd en tot bekentenissen gedwongen. Eén van hen is ook op de brandstapel geëindigd, vandaag precies 431 jaar geleden. Een gedenksteen op de Grote Markt herinnert daar nog aan. De vraag om de vrouwen in eer te herstellen kwam van een heemkundige vereniging. "Er zijn intussen ook al vier nabestaanden opgedoken van de vrouwen", zegt schepen Rik Verwaest (N-VA) in "Start je dag" op Radio 2 Antwerpen.

Op het einde van de 16e eeuw werden de drie vrouwen beschuldigd van hekserij. Het ging om Anneken Faes Brosis, Anna Cops en Cathelyne Van den Bulcke. 

"Het was een heel donkere periode, met ook een klimaatschommeling waardoor oogsten mislukten en nieuwe ziektes ontstonden. Je kan dus misschien wel parallellen trekken met vandaag", vertelt schepen Rik Verwaest (N-VA) in "Start Je Dag" op Radio 2 Antwerpen. "Voor zaken die onverklaarbaar waren, werden toen zondebokken gezocht en zo werd er naar Anneken Faes gewezen. Dat was een meisje dat leefde aan de rand van de samenleving en tekenen van autisme vertoonde, wat toen vreemd en bizar gevonden werd. Zij werd beschuldigd van hekserij."

Het meisje uit Nijlen, ze was pas 14, werd op bevel van het schepencollege van Lier gemarteld en gedwongen om te zeggen wie de andere heksen waren. "Zij gaf dan Anna Cops aan en vooral Cathelyne Van den Bulcke." 

Om het martelen te doen stoppen, noemden beschuldigde heksen andere namen. Dat deed Cathelyne Van den Bulcke niet, hoewel ze wist dat ze op de brandstapel zou komen.

Rik Verwaest (N-VA), schepen voor Roerend Erfgoed, Musea en Toerisme Lier

Alleen Cathelyne Van den Bulcke kwam uiteindelijk op de brandstapel terecht en dat is een tragisch verhaal, gaat de schepen voort: "Net zoals de twee anderen wordt ze gemarteld, en zij bekent ook, maar in tegenstelling tot de andere twee noemt ze geen namen. Dat is heel opmerkelijk. Op de meeste andere plaatsen waar heksen beschuldigd werden, kreeg je een soort domino-effect. Om het martelen te doen stoppen, noemden ze andere namen. Maar dat deed Cathelyne Van den Bulcke niet en dat is heel bijzonder. Want ze wist dat ze op de brandstapel zou terecht komen." 

Zo kwam er een einde aan de heksenvervolging in Lier. Anneken en Anna kwamen er met lichte straffen vanaf. Cathelyne werd op 20 januari 1590 verbrand. Op de plaats op de Grote Markt waar de brandstapel gestaan zou hebben, ligt nu een gedenksteen.

(lees voort onder de foto)

RTV

Vorig jaar stapte dan het Comité Eerherstel voor Cathelyne, een initiatief van enkele Lierenaars en Nijlenaars, naar het stadsbestuur: "Zij vinden de tekst op de gedenksteen te beknopt omdat die ook laat uitschijnen dat de straf terecht was. En ze vroegen dus of we er geen uitgebreidere uitleg kunnen bijzetten en of we dan ook geen historisch eerherstel kunnen uitspreken, want het vonnis van het schepencollege van toen is nog altijd actief."

En dat zal vanavond dus gebeuren.

Ceremonie

Door de coronamaatregelen zal er wel maar een kleine ceremonie plaatsvinden. De burgemeester en de schepen zullen aanwezig zijn, samen met iemand van het comité en ook een nakomeling van Cathelyne. "Er zijn intussen zelfs al vier nog levende nabestaanden van de vrouwen opgedoken", vertelt de schepen. "We zullen vanavond verklaren dat de straf die het schepencollege destijds heeft uitgesproken, onterecht was en dus vervalt. En we verklaren Cathelyne en de twee andere beschuldigden volledig in eer hersteld."

Meest gelezen