Dronken chauffeurs krijgen sleutelhanger met namen van verongelukte kinderen om hen te motiveren bob te worden

Vanaf dit weekend, het "weekend zonder alcohol", krijgt ook wie dronken achter het stuur zit en gecontroleerd wordt een sleutelhanger. Uiteraard geen bob-sleutelhanger, zoals de nuchtere bestuurders die al 25 jaar krijgen, maar wel een sleutelhanger met de naam van een overleden kind en het verhaal achter die naam.

De nieuwe campagne, een initiatief van Ouders van Verongelukte Kinderen, moet een shocktherapie zijn die duidelijk maakt dat dronken rijden niet kan. Want hoewel de bobcampagne al 25 jaar bestaat, zijn er nog altijd veel Belgische chauffeurs die toch rijden wanneer ze te veel gedronken hebben. 1 ongeval op 5 is nog steeds te wijten aan alcohol. Gemiddeld heeft een bestuurder die betrokken is in een letselongeval met alcohol 1,7 promille in het bloed. Toch gebeurt er in ons land ook nog elke dag een ongeval waarbij de bestuurder minder dan 0,8 promille alcohol in het bloed heeft.

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal"
(en lees verder onder de video):

Videospeler inladen...

"Wij willen die mensen confronteren met getuigenissen", legt Koen Van Wonterghem van Ouders van Verongelukte Kinderen uit.  "Wanneer zij positief blazen, gaan ze een andere, alternatieve sleutelhanger krijgen.  Dat gaat de naam zijn van een verongelukt kind, verongelukt altijd in de context van een chauffeur die te veel gedronken heeft. Bij die sleutelhanger gaat heel kort het verhaal zitten dat daarachter schuilt. En in de bijhorende filmpjes zullen ouders, zelfs grootouders, getuigen over wat dat teweeggebracht heeft in hun gezin. En op die manier hopen we dat de chauffeurs dan toch tot inzicht komen." 

Bekijk hier de pakkende getuigenis van de grootouders van Axelle die pas 3,5 jaar was toen ze samen met haar moeder op het voetpad werd aangereden door een dronken chauffeur: (en lees verder onder de video)

Videospeler inladen...

De confronterende "niet-bobsleutelhangers" hebben hetzelfde typische lettertype en dezelfde gele kleur als het bob-logo. Ouders van Verongelukte Kinderen en Vias hopen dat ze langer zullen blijven hangen dan de boete of het rijverbod. Het motto is dan ook "Denk aan Axelle. Wees Bob".

Bekijk hier hoe dronken mensen die een niet-bobsleutelhanger ontvangen, reageren:  (en lees verder onder de video) 

Videospeler inladen...

De voorbije 10 jaar daalde het aantal letselongevallen waarbij een bestuurder te veel gedronken had met ongeveer 20%. Toch gebeurden in 2019 nog 4.106 ongevallen waarbij een bestuurder onder invloed was. 

Tijdens het "weekend zonder alcohol" dat morgen start, overhandigt de politie tijdens alcoholcontroles in het hele land sleutelhangers met de namen van acht verschillende jonge verkeersslachtoffers aan positief blazende bestuurders.  Betrapte bestuurders kunnen hun sleutelhanger achteraf omruilen voor een online verkeerscursus bij Vias Institute. Tijdens die cursus wordt dieper ingegaan op de gevolgen van alcohol op het rijgedrag.

Meest gelezen