Videospeler inladen...

Eerbetoon van Joe Biden aan coronaslachtoffers in VS: "Om te genezen mogen we niet vergeten"

De verkozen president Joe Biden heeft aan de vooravond van zijn eedaflegging hulde gebracht aan de meer dan 400.000 Amerikanen die overleden zijn aan de gevolgen van Covid-19. Eerder op de dag nam hij emotioneel afscheid van zijn thuisstaat Delaware.

Verkozen president Joe Biden is gisteren aangekomen in Washington D.C., waar hij later vandaag de eed zal afleggen. Aan de vooravond van die eedaflegging hield hij samen met zijn toekomstige vicepresident Kamala Harris een korte ceremonie aan het Lincoln Memorial, het beroemde monument met het kolossale standbeeld van president Abraham Lincoln.

Die ceremonie was opgedragen aan de meer dan 400.000 Amerikanen die overleden zijn aan de gevolgen van een coronabesmetting. Aan de Reflecting Pool, het waterbassin aan het Lincoln Memorial, waren 400 lichtjes neergezet, als symbool voor de slachtoffers. De ceremonie vond plaats bij zonsondergang in een ingetogen sfeer.

Bekijk hier het moment waarop de lichten worden aangestoken:

Videospeler inladen...

"Om te genezen mogen we niet vergeten", zei Biden in een korte toespraak. "Het is soms moeilijk om zaken niet te vergeten, maar het is op die manier dat we kunnen genezen. Het is belangrijk om dat te doen als een natie. En daarom zijn we hier vandaag." Ook Kamala Harris hield een korte toespraak. "We hebben al maanden alleen gerouwd. Vanavond rouwen we tezamen en beginnen we te genezen. We zijn misschien wel fysiek van elkaar verwijderd, maar het Amerikaanse volk is spiritueel verenigd."

Op de tonen van "Hallelujah" van Leonard Cohen stonden Joe Biden en zijn echtgenote Jill, Kamala Harris en haar echtgenoot Doug Emphoff stil bij de 400 lichtjes en keken ze uit over de Reflecting Pool, waar de lichtjes werden aangestoken, naar het Capitool (het Amerikaanse parlement, red) en het Washington Monument in de verte. "Het was een ontroerend moment", zegt VRT NWS-journalist Veerle De Vos vanuit Washington.  

Eerste nationale herdenkingsmoment

Het comité dat de machtsoverdracht van Joe Biden leidt, had opgeroepen om in heel de VS op hetzelfde moment stil te staan bij de tol van de coronacrisis. Er waren ook op andere plaatsen wakes, openbare gebouwen en monumenten lichtten op en er werden bellen geluid. Heel wat Amerikanen postten herdenkingsberichten op sociale media voor mensen die overleden waren. Het was het eerste nationale moment voor de slachtoffers van Covid-19 en voor de grote tol die het coronavirus eist van individuen, families en gemeenschappen.

De Amerikaanse Johns Hopkins University kwam aan de vooravond van de machtsoverdracht met nieuwe cijfers. Het aantal Amerikanen dat overleden is aan de gevolgen van een coronabesmetting, is gestegen tot boven de 400.000, tot 401.174 om precies te zijn. Er zijn al meer dan 24 miljoen bevestigde besmettingen in de VS.

"Delaware staat in mijn hart gegrift"

Eerder op de dag gaf Joe Biden al een emotionele toespraak bij zijn vertrek uit zijn thuisstaat Delaware. Hij had het over zijn zoon Beau, die in 2015 overleed aan kanker. "Ik heb maar van één ding spijt, dat hij hier niet is. We hadden hem moeten kunnen verkiezen als president." Het was duidelijk een moeilijk afscheid voor Biden, die tranen moest wegpinken. "Vergeef me mijn emotie", zei hij. "Als ik sterf, zal Delaware in mijn hart gegrift staan."

Bekijk het afscheid van Joe Biden in Delaware, het artikel gaat verder onder de video:

Videospeler inladen...

Anders dan anders

Joe Biden zal vandaag rond 12 uur 's middags (18 uur bij ons) de eed afleggen als 46e president van de VS, maar die ceremonie zal niet gepaard gaan met de beelden die we kennen van eerdere eedafleggingen. "Geen ontvangst op het bordes van het Witte Huis, geen toeschouwers, geen parade, geen bal waarop de president en de first lady dansen...", somt Veerle De Vos op. "De essentie zal er wel zijn: een live eedaflegging op de trappen van het Capitool, een beroemdheid die het Amerikaanse volkslied zingt, en een inauguratiespeech."

Hoe ziet de dag er concreet uit? Dat ontdekt u in deze video:

Videospeler inladen...

Meest gelezen