Gilbert Loos

Gevorkte spinneneter is Europese spin van het jaar 2021: "Hij dringt webben binnen en eet spinnen"

De gevorkte spinneneter is verkozen tot Europese spin van het jaar 2021. De selectie gebeurde door 84 spinnendeskundigen uit 27 Europese landen, onder wie Rudy Jocqué uit Gent. "De gevorkte spinneneter bouwt zelf geen web, maar waagt zich in dat van andere soorten, om die dan op een slinkse manier te overmeesteren", vertelt de spinnenkenner op Radio 2 Oost-Vlaanderen.

In 2021 mag de gevorkte spinneneter zichzelf "spin van het jaar" noemen. Het dier werd verkozen door een internationaal team van arachnologen, ofwel spinnenkenners. De Gentse Rudy Jocqué maakt deel uit van dat team, en hij is blij met de winnaar. "De gevorkte spinneneter is een hele mooie spin. Het heeft slanke roodbruine pootjes en een speciaal patroon op zijn achterlijf. Het is ook een heel klein spinnetje, zo'n 4 millimeter", vertelt de arachnoloog. Toch is het vooral de levensstijl van de spin die Jocqué boeit. Want zoals de naam verklapt: de gevorkte spinneneter eet spinnen. 

Sluwe spin: speelt slachtoffer of verleider

De gevorkte spinneneter gaat heel sluw te werk: hij betreedt het web van een andere spin en doet zich voor als een prooi. "Vervolgens zal hij de spin in een oogwenk een heel sterk gif toedienen. En daarna kan hij hem opeten. Of leegzuigen, in feite", legt Jocqué uit. "Maar soms gaat de spin nog geraffineerder te werk, dan bootst hij een mannetje na van de herfstspin en dringt hij het web binnen van een vrouwelijke herfstspin. Het wijfje denkt dan dat ze een partner ontmoet, maar het betekent haar einde."

Druppelvormig coconnetje

Je kan de gevorkte spinneneter het hele jaar door vinden. Het is wel een moeilijke opdracht, want overdag verstopt de spin zich met ingetrokken poten onder bladeren en twijgjes. Wat je wel makkelijk kan vinden, is zijn typische eicocon, die hij in de nazomer maakt. De cocon bevat 6 à 8 eitjes en heeft de vorm van een druppel met een diameter van ongeveer 4 millimeter.

"Het is al de 15e keer dat we de Europese spin van het jaar verkiezen, maar het is de 1e keer dat het een spinneneter is geworden", zegt Jocqué nog. "En dat terwijl er eigenlijk veel meer jachtspinnen zijn dan webspinnen. Veel mensen denken dat spinnen enkel in een web leven, maar dat is dus niet zo." De eicocon van de gevorkte spinneneter is dan ook een mooi voorbeeld van wat spinnen nog zoal kunnen maken met hun spinnenzijde. 

Paul en Marianne Wouters-Horemans
kasto80

Meest gelezen