Klaus Vedfelt

Grote daling Erasmusstudenten door corona

Er zijn door de coronacrisis veel minder studenten die deelnemen aan een Erasmusuitwisseling. Het is dan ook moeilijker om een goede plek te vinden in het buitenland om te studeren, en het is ook minder aantrekkelijk op dit moment. 

Jaarlijks trekken heel wat studenten met het Erasmusprogramma naar het buitenland om er te studeren of om een stage te volgen. Heel wat studenten zien dat als een onderdeel van hun studies en doen er heel wat levenservaring op. 

Maar door de coronacrisis zijn er veel minder studenten die naar het buitenland vertrekken. Bij Hogeschool UCLL vertrekt maar de helft van de studenten, vergeleken met de andere jaren. Bij de UHasselt is er ook een sterke daling. En bij Hogeschool PXL gaat het dit jaar om zo'n 100 studenten, terwijl het andere jaren toch om 300 studenten gaat. 

Volgens Kristien Bauwens van PXL zijn de studenten om verschillende redenen terughoudend. "Ze hebben bijvoorbeeld wel een plaats gezocht maar er geen gevonden. Veel lessen worden ook plots enkel online gegeven. En het is moeilijk om een kot te huren en tickets te boeken als je niet helemaal zeker bent hoe de stage er net gaat uitzien." Studenten horen ook regelmatig bij scholen dat ze voor dit academiejaar geen buitenlandse studenten willen ontvangen. 

Het is moeilijk om een kot te huren en tickets te boeken als je niet helemaal zeker bent hoe de stage er net gaat uitzien.

Kristien Bauwens - PXL

De uitwisseling is trouwens in beide richtingen afgenomen. De Limburgse hogescholen en universiteit ontvangen dus ook minder buitenlandse studenten. 

Brexit

En dan is er natuurlijk ook nog eens de Brexit. Naar aanleiding van de Brexit trok de regering van Boris Johnson het Verenigd Koninkrijk terug uit het Erasmusprogramma. Hij wil een eigen uitwisseling uitwerken. Maar Schotland, Wales en Noord-Ierland onderzoeken of het toch mogelijk is om te blijven deelnemen. Komend academiejaar kunnen de studenten van de PXL nog op het nippertje naar daar. 

"Voor volgende academiejaar kan het voor onze studenten nog net, het is voor 1 jaar verlengd", zegt Kristien Bauwens van PXL. "Dus ze kunnen er dan nog 1 jaar op stage of om te studeren. Maar daarna ziet het er niet zo goed uit." 

Bij UCLL en UHasselt is er nog veel onduidelijkheid of er het komend academiejaar nog naar het Verenigd Koninkrijk kan gegaan worden. 

Meest gelezen