Hoe komt het dat de aandacht voor dierenwelzijn groeit? "Door wetenschap en nood aan gezelschap", verklaart professor

Er is almaar meer aandacht voor dierenwelzijn: het aantal politiezones met speciale inspecteurs en het aantal gemeentes met schepenen voor dieren zijn de voorbije jaren fors toegenomen. En er is, sinds 2014, zelfs een minister voor dierenwelzijn. Waar komt die toegenomen aandacht vandaan? Professor antrozoölogie Marie-José Enders geeft antwoorden. 

Beluister het interview met professor Enders hier of lees eronder verder.

Het belang van dieren in onze maatschappij neemt toe en dat vertaalt zich in meer vragen en meldingen bij de politie. Uit een rondvraag van Radio 2 Oost-Vlaanderen blijkt dat ondertussen in bijna alle 27 politiezones minstens 1 inspecteur bezig is met dierenwelzijn. Dat is opvallend, want 5 jaar geleden was dat nog maar in de helft van de zones. Het geeft aan dat we meer bezig zijn met dierenwelzijn. 

"Tegenwoordig beschouwen we dieren als levende wezens met een ziel en met gevoelens. Vroeger was dat helemaal niet zo, toen beschouwden we dieren veel meer als dingen", vertelt professor Marie-José Enders van de Open Universiteit in Heerlen. "Ik vind het in ieder geval een mooie ontwikkeling dat er meer aandacht voor dierenwelzijn is en dat ook de politie zich er meer mee bezig houdt."

Huisdier als remedie tegen eenzaamheid

Enders is antrozoöloge, ze heeft jarenlang de relatie tussen mens en dier onderzocht. Zij zoekt de oorzaak van de toenemende aandacht voor dierenwelzijnde bij de vooruitgang van de wetenschap. "We weten steeds meer over dieren. We weten bijvoorbeeld dat ze kunnen nadenken en dat ze dingen kunnen onthouden. We weten ook dat ze emoties hebben en dat ze onze gevoelens kunnen herkennen." 

Er zijn almaar meer singles die een huisdier nemen, als gezelschap. Dat verandert onze kijk op dieren

"Daarnaast is de samenleving ook sterk veranderd", stelt Enders. "We zijn veel individualistischer geworden. Vroeger waren er veel grote families en gezinnen die samenwoonden. Nu wonen de kinderen steeds verder van huis en we zien ook meer en meer alleenstaanden. En wat doen singles of ouders die hun kinderen niet veel zien? Zij nemen vaak een huisdier als gezelschap. En dat heeft onze kijk op dieren veranderd, ze krijgen een grotere betekenis."

Coronapuppy's

Dat huisdieren steeds meer dienen als gezelschap, is ook duidelijk merkbaar in de huidige coronacrisis. Heel veel mensen nemen nu een puppy in huis. "Als ik in mijn dorpje rondwandel, denk ik op het eerste zicht: hartstikke leuk, al die puppy's. Langs de andere kant zal binnenkort het normale leven hervatten. En dan zitten al die honden de hele dag alleen thuis, wanneer de baasjes opnieuw naar het werk moeten. De politie zal zijn werk hebben", vreest de antrozoöloge.

Verband tussen dierenmishandeling en huiselijk geweld

Professor Marie-José Enders heeft ook onderzoek gedaan naar de link tussen dierenmishandeling en huiselijk geweld. Wat blijkt? Bij gezinnen waar dieren mishandeld worden, is er vaak ook sprake van huiselijk geweld. "Mensen vinden het gemakkelijker om de politie te bellen omdat de hond van de buren wordt afgetuigd,  dan te bellen met de boodschap dat de buurman of buurvrouw zijn kinderen mishandelt. Maar via het melden van geweld tegen dieren, komt de politie regelmatig andere misdrijven op het spoor, zoals huiselijk geweld. Maar even goed pedofilie of drugshandel." 

kasto80

Meest gelezen