Horeca West-Vlaanderen: "Veel zaken hebben problemen, omdat personeel overloopt naar warenhuisketens"

Terwijl Horeca Vlaanderen aan de overheid vraagt om de cafés en restaurants op 1 maart te openen, signaleert de West-Vlaamse afdeling 2 andere problemen: er zijn te veel afhaalmaaltijden en intussen loopt het personeel weg naar de grote warenhuisketens. "Veel zaken zitten met de handen in het haar", zegt de voorzitter van Horeca West-Vlaanderen, Yves Van Moorter.

"Je mag niet vergeten dat er voor de coronacrisis al afhaalmaaltijden bestonden", zegt Yves Van Moorter van Horeca West-Vlaanderen. "Er waren al allerlei pizza- en pastabedrijven, maar door de coronacrisis is iedereen afhaalmaaltijden beginnen bereiden om geld in het laatje te krijgen: restaurants, bistro's en cafés ... Er is een overaanbod, terwijl het bedrag voor de klant vaak nog te hoog blijft, omdat hij door corona in een slechtere financiële situatie zit."

Personeelsvlucht

Yves Van Moorter stipt nog een tweede probleem aan: "Het personeel zit intussen thuis, in tijdelijke werkloosheid, maar wordt gekaapt door de grote winkelketens zoals Colruyt, Lidl, Aldi ... Daar krijgen ze een volledig loon in plaats van werkloosheidsuitkering en werken ze van maandag tot vrijdag, tijdens normale werkuren. Wat je van de horeca niet kan zeggen. We vrezen dat we dit personeel kwijt zullen zijn, als de horeca weer open mag."  

Meest gelezen