Videospeler inladen...

Solvayhuis in Brussel wordt museum: eigenaar ontvangt "Bronzen Zinneke" voor redden van art-nouveaugebouw

Het Solvayhuis dat architect Victor Horta ontwierp, wordt een museum.  Het art-nouveaugebouw is goed bewaard gebleven dankzij de eigenaars, de familie Wittamer. En daarom krijgen zij vandaag een "Bronzen Zinneke", een beeldje dat uitgereikt wordt aan mensen die een bijdrage leveren aan het imago van Brussel. In het verleden werden o.a. Eddy Merckx, Toots Thielemans en Vincent Kompany al gelauwerd.

Staatssecretaris voor Stedenbouw en Erfgoed Pascal Smet (one.brussels) en Alexandre Wittamer, de eigenaar van het Hotel Solvay, hebben vandaag aangekondigd dat het Solvayhuis vanaf zaterdag 23 januari wordt opengesteld voor het publiek. Het art-nouveaugebouw werd tussen 1894 en 1903 ontworpen en gebouwd door Victor Horta en is Unesco  Werelderfgoed. En omdat de familie Wittamer ervoor zorgde dat de art nouveau-parel in de Louizalaan bewaard bleef, kreeg het vandaag "Het Bronzen Zinneke", een kleine versie van het beeld van Tom Frantzen, dat in hondenformaat zijn pootje heft in de Karthuizerstraat.  

Alexandre Wittamer kreeg het beeldje van minister-president Rudi Vervoort (PS) en minister voor het Imago van Brussel Sven Gatz (Open VLD). De famillie Wittamer zat  in de modewereld en kocht de art-nouveauparel Hotel Solvay in 1957 om er een haute-couturezaak in te vestigen. (Lees verder onder de foto's)

Pascal Smet

Brussel, hoofdstad van art nouveau

De vele art-nouveaugebouwen die Brussel telt, waaronder heel wat gebouwen van Horta zelf, vormen ook de basis voor een aantrekkelijk aanbod voor bezoekers en toeristen. Brussel wordt wereldwijd gezien als art-nouveauhoofdstad en wil er alles aan doen om deze titel kracht bij te zetten. Tot nu toe was het aanbod echter niet structureel en waren de gebouwen niet altijd vlot toegankelijk. De Brusselse regering maakt er dus werk van om dit aanbod en de communicatie daarover beter te structureren.

Ontdek het Solvayhuis in dit verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen