Radio 2

Nelly (84) ziet na 76 jaar (!) Britse soldaat terug die tijdens Tweede Wereldoorlog bij haar in Poperinge verbleef

Na de koude winter van 1945 hoorde Nelly Lemahieu (84) uit Poperinge 76 jaar niets meer van de Britse soldaat, die maandenlang bij haar en haar broer José (81) woonde. Tot nu. Met de hulp van Talbot House vonden de 2 partijen elkaar terug. "Het was het mooiste kerst- en nieuwjaarscadeau dat we ooit kregen", zegt Nelly.

De Britse soldaat Len Brereton verbleef op het einde van de Tweede Wereldoorlog enkele maanden in Poperinge, in het huis van Nelly en José die toen 9 en 6 jaar oud waren. "De winter van 1945 was heel koud. De toenmalige burgemeester van Poperinge deed toen een oproep naar de inwoners om soldaten onderdak te geven", zegt Nelly. In het gezin Lemahieu belandden op die manier 2 jonge Britse soldaten: Len Brereton en Don Branch."

"Len at liever bij ons dan in het Talbot House"

"We gingen vaak samen op uitstap, bijvoorbeeld naar Lyssenthoek, de grote begraafplaats uit de Eerste Wereldoorlog in Poperinge", vertelt Nelly aan Radio 2 West-Vlaanderen. "Vooral Len was als een grote broer voor mij. Hij kocht me ooit een speelgoedautootje in de speelgoedwinkel. Hij zei ook altijd dat hij liever bij ons was dan in het Talbot House, omdat het eten beter was."

Na 76 jaar ontmoeting op Skype

In maart 1945 vertrokken de 2 soldaten en sindsdien hoorden ze niets meer van hen. Het zou 76 jaar duren voor broer en zus weer in contact kwamen met 1 van de 2 militairen. Een nicht deed wat opzoekingswerk en dankzij het Talbot House konden ze vorige week voor het eerst skypen met Len. "Hij is nu 95 en flink bij de pinken. Hij wist al onze namen nog. Hij herinnerde zich meer dan wij! Het  is een formidabel kerst- en nieuwjaarsgeschenk. Niet te geloven." 

Van Poperinge naar Hong Kong

Len vertelde dat zijn tankeenheid na Poperinge nog naar Gent en Antwerpen trok en daarna naar het Ardennenoffensief. Later is hij nog in Hong Kong beland, waar hij 8 jaar legerdienst heeft gedaan. Nu woont hij op 40 kilometer van Londen en had hij tot enkele jaren geleden contact met de andere soldaat die bij ons woonde, maar die man is ondertussen overleden.

Nelly is in ieder geval van plan om blijvend contact te houden. Sinds het skypegesprek hebben ze al verschillende mails gestuurd naar elkaar.

Meest gelezen