LIVEBLOG - Premier De Croo wil tijdelijk verbod op niet-essentiële reizen: "Goede positie van ons land beschermen"

Premier Alexander De Croo (Open VLD) wil een tijdelijk verbod op niet-essentiële reizen, zoals toerisme. Dat zegt hij in "Het Journaal". Hij zal een voorstel doen op de Europese top van morgen. "We moeten de goede positie in ons land beschermen." Volg alle corona-updates in onze liveblog.

Wie vragen heeft over coronamaatregelen in België kan terecht op de website info-coronavirus.be of het nummer 0800-14.689. Bij Tele-Onthaal kan u terecht voor een luisterend oor op het telefoonnummer 106, of via chat op tele-onthaal.be. Jongeren kunnen terecht bij Awel op telefoonnummer 102, of via chat op awel.be.

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Premier Alexander De Croo (Open VLD) wil een tijdelijk verbod op niet-essentiële reizen, zoals toerisme. Dat zegt hij in "Het Journaal". Hij zal daarover een voorstel doen op de Europese top morgen. "Wij pleiten er niet voor om de grenzen te sluiten. Handel moet kunnen en ook grensarbeiders moeten de grens over kunnen. In de eerste lockdown (toen de grenzen wel gesloten werden, red.) waren er veel problemen met bijvoorbeeld bevoorrading."

"Maar reizen die niet-essentieel zijn, bijvoorbeeld toerisme, moeten we nu een halt toe roepen", zei De Croo. "De voorbije maanden hebben we vriendelijk gevraagd om niet te reizen en toch zijn 160.000 mensen vertrokken tussen Kerstmis en Nieuwjaar. Als je reist, kan je het virus meebrengen in je koffer. Dat moeten we tijdelijk stilleggen. De situatie in ons land is beter dan in andere landen, maar de minste vonk kan de cijfers weer laten stijgen. We moeten onze goede positie beschermen."

Videospeler inladen...

Ook Vlaams minister-president Jan Jambon is een voorstander van een verbod op niet-essentiële reizen, zo zei hij in het parlement. Eerder zei Vlaams minister van Welzijn Wouter Beke al hetzelfde. "Vrijdagvoormiddag bereidt de Vlaamse regering het Overlegcomité voor", zei Jambon vandaag. "Als minister Beke en ikzelf die mening zijn toegedaan, zullen we de regering wel op dat standpunt krijgen."

Volgende week 42 procent minder Pfizer-vaccins voor Vlaanderen

Vlaanderen krijgt volgende week 42 procent minder vaccins van Pfizer/BioNTech dan gepland. Dat maakte het Agentschap Zorg en Gezondheid bekend. Concreet gaat het om 33 trays (zo'n 38.600 dosissen) in plaats van de voorziene 57 trays (66.690 dosissen). Hierdoor moeten de berekeningen voor de vaccinatie van het personeel in de ziekenhuizen opnieuw gebeuren.

Tegen eind deze week wordt hierover duidelijkheid verwacht, klonk het. Het personeel van intensieve zorgen en de spoeddienst krijgt alvast voorrang.

De beperkte leveringen van Pfizer hebben geen invloed voor de Vlaamse woonzorgcentra. Daar blijft de planning aangehouden, bevestigde Dirk Dewolf van het Agentschap Zorg en Gezondheid.

Op de persconferentie was ook te horen dat Vlaanderen de vaccinatiestrategie voortaan gaat baseren op het aantal geleverde vaccins en niet meer op het aantal gehoopte of verwachte vaccins.

Klik op onderstaand artikel en lees meer:

Minister Beke: "13 grote ziekenhuizen kunnen blijven vaccineren"

In de grootste Vlaamse ziekenhuizen zal het personeel de komende 2 weken toch nog gevaccineerd kunnen worden. Dat zegt Vlaams  minister van Welzijn Beke (CD&V). Hij reageert daarmee op de farmareus Pfizer, die de komende weken aanzienlijk minder dosissen kan leveren.

Er werd gevreesd dat de vaccinatie in de ziekenhuizen en de tweede vaccinaties in de woonzorgcentra  helemaal stopgezet moesten worden, maar dat is dus niet helemaal het geval.

Bekijk hier een interview met minister Beke in "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Nog een kleuter- en basisschool in Sint-Truiden dicht door besmettingen bij personeel

Burgemeester Veerle Heeren (CD&V) van Sint-Truiden heeft vanavond op haar Facebookpagina bekendgemaakt dat kleuter- en basisschool Momentum en Villa Raam ook in quarantaine gaan. Enkele personeelsleden hebben positief getest op corona. 

"Morgen gebeurt een testing bij de leerlingen en het personeel", zegt Heeren nog. "De stad heropent het mini-testcentrum in de Trudosporthal waar 250 leerlingen en 50 personeelsleden getest zullen worden. Daar gebeurde woensdag ook al de testing van kleuter- en basisschool Schuttershof. De eerste voorlopige resultaten daarvan zijn al bekend en daaruit bleek dat 38 stalen positief waren en 135 negatief." 

De ouders van Momentum en Villa Raam krijgen vanavond een tijdslot waarop hun kind donderdag zal getest worden. "We vragen de ouders het tijdslot te respecteren. Het is belangrijk dat elke ouder zijn kind laat testen. Een ouder mag het kind tijdens dit hele traject bijstaan."

"We begrijpen dat veel ouders hun gezinsplanning vanavond moeten aanpassen, maar deze bijkomende maatregelen, namelijk de sluiting en quarantaine van deze twee scholen, zijn noodzakelijk om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan," besluit Heeren.

Ben Weyts: "Afkoelingsweek in secundair onderwijs met afstandsonderwijs voor alle leerlingen"

Het Vlaamse onderwijs wil geen algemene verplichting om mondmaskers te dragen in het lager onderwijs en ook een verlenging van de krokusvakantie is niet aan de orde. Minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) zal aan het Overlegcomité voorstellen dat scholieren van het gewoon secundair onderwijs de week voor de krokusvakantie collectief afstandsonderwijs krijgen. 

Klik op onderstaand artikel voor meer info:

Minister van Cultuur Jan Jambon (N-VA) wil alternatieven voor vaccinatiecentra in culturele centra

In een tweet laat minister van Cultuur Jan Jambon (N-VA) weten dat hij de lokale besturen gaat contacteren die een cultureel centrum inrichten als vaccinatiecentrum. Hij wil bekijken of er alternatieven zijn als de cultuursector heropstart.

Deze week was er protest te horen vanuit de cultuursector. Zij vonden het niet kunnen dat er opnieuw met voorstellingen moest worden geschoven, omdat een aantal culturele centra tot eind oktober dienst gaan doen als vaccinatiecentra.

Weinig coronabesmettingen in basisscholen in Houthulst: "1,5 procent test positief"

Er zijn weinig of geen extra coronabesmettingen in Houthulst en omgeving. Daar zijn 2300 leerlingen en 500 personeelsleden van lagere scholen uit voorzorg getest, nadat er uitbraken waren in een woonzorgcentrum en een instelling voor mensen met een beperking. 

Nu zijn de resultaten bekend van de grootschalige testactie. "Anderhalve procent test positief", zegt Joris Hindryckx (CD&V), burgemeester van Houthulst. "Dat is zeer laag. Als je een willekeurige bus neemt met honderd mensen zullen er 2 à 3 besmet zijn die het niet weten."

Er is ook gecontroleerd op de Britse variant van het coronavirus, maar daarvan is geen spoor gevonden. "De testen gingen heel diep", zegt de burgemeester. "Er zijn ook oude besmettingen vastgesteld. Die mensen zijn nu niet meer besmettelijk."

Zondag raakte bekend dat er in het woonzorgcentrum in Merkem een grote uitbraak is van de Britse variant van het coronavirus. Bovendien raakten ook inwoners van de instelling voor mensen met een beperking De Vleugels in Klerken besmet. Uiteindelijk werd beslist om alle basisscholen in Houthulst, Diksmuide en Lo-Reninge te testen. Ook Westouter werd getest, omdat er mogelijk een link is met de besmetting in de instelling De Vleugels.

De scholen zijn sinds de uitbraak in de gemeenten zoveel mogelijk opengebleven. In Houthulst moet nu één klas sluiten, omdat er drie leerlingen besmet zijn. Het gaat om het vijfde leerjaar in de lagere school in Merkem. 

Radio 2

Brussels Airlines schrapt vluchten naar Rome, Wenen, Barcelona en Goteborg

Brussels Airlines krijgt de geplande vluchten binnen Europa niet gevuld. Ze schrapt daarom tijdens de maanden februari en maart in totaal 900 vluchten, zo werd bij de luchtvaartmaatschappij vernomen. De beslissing heeft te maken met het coronavirus en de daaraan verbonden reisbeperkingen. Bovendien annuleren steeds meer passagiers hun vlucht, onder meer omdat de kans bestaat dat de regering de regels rond niet-essentiële reizen zal verstrengen.

Klik op onderstaand artikel en lees meer:

KLM staakt verre vluchten nu sneltest verplicht wordt voor reis naar Nederland

De Nederlandse luchtvaartmaatschappij KLM legt vrijdag alle intercontinentale en een aantal Europese vluchten stil. Dat komt omdat de regering verplicht dat iedereen, ook personeelsleden, voor terugkeer naar Nederland een coronasneltest laat afnemen. "Wij willen niet het risico lopen dat bemanning bij een positieve test in een ver land vast komt te zitten", zegt een woordvoerder van KLM.

De Nederlandse premier Mark Rutte kondigde vandaag extra maatregelen aan in de strijd tegen het coronavirus. Zo geldt er tijdelijk een vliegverbod voor het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika en de Zuid-Amerikaanse landen, in afwachting van een nieuwe wet rond quarantaine. Ook moeten reizigers voor terugkeer naar Nederland een coronasneltest laten afnemen, bij aankomst volgt dan een standaard PCR-test. Rutte spreekt van "een dubbel slot op de deur".

Luchtvaartmaatschappij KLM ziet echter veel problemen met de verplichte sneltest en zegt dat het daardoor onmogelijk is om nog intercontinentale vluchten uit te voeren. Vooral omdat ook het personeel zo'n sneltest moet laten afnemen. "We kunnen niet het risico lopen dat onze mensen ergens stranden. Daarom leggen we vanaf vrijdag alle intercontinentale vluchten stil en alle vluchten naar Europese bestemmingen waar bemanning moet overnachten. Vanuit goed werkgeverschap laten wij nooit crew achter in het buitenland", aldus een woordvoerder. Het gaat volgens KLM ook over vrachtvluchten en repatriëringsvluchten.

Harold Versteeg

Heeft u nog vragen over de vaccinatiestrategie? Lees dan zeker dit artikel

De eerste stappen in de Belgische vaccinatiecampagne zijn ondertussen gezet. Nog steeds krijgt onze redactie veel vragen over de vaccins en de praktische aanpak. Zijn de vaccins wel veilig? Waar zal ik ingeënt kunnen worden? En wanneer zullen de coronamaatregelen versoepeld worden? VRT NWS zoekt een antwoord op jouw vragen.

Klik op het artikel hieronder en lees meer:

Hoe zit het met de besmettingen in Waalse rusthuizen?

Dinsdag werden veertien besmettingshaarden van meer dan 10 mogelijke of bevestigde gevallen van COVID-19 geteld in de 602 Waalse rusthuizen. Dat blijkt uit cijfers van het Waals Agentschap voor Levenskwaliteit Aviq.

Drie van deze "clusters" bevonden zich in Waals-Brabant, vijf in Henegouwen, drie in de provincie Luik, twee in Luxemburg en één in de provincie Namen.

Er waren 464 bevestigde gevallen onder de bewoners op dinsdag 19 januari, 299 personeelsleden moesten thuis blijven.

Het aantal besmettingshaarden en besmette bewoners in rusthuizen is gedaald in vergelijking met de voorbije week (19 clusters en 533 bevestigde gevallen).

Het aantal mogelijke of bevestigde gevallen van COVID-19 blijft momenteel lager dan in de eerste golf, stelt Aviq vast. "Het is echter te vroeg om een meer gedetailleerde analyse te maken", benadrukt het agentschap.

Ook bij het personeel dat in rusthuizen afwezig is door COVID-19 merkt Aviq een daling tussen de eerste en tweede golf.

Kleine ludieke actie van wellnessuitbaters in Brussel

Een 6-tal uitbaters van een privé-wellness heeft na de middag in Brussel een ludieke actie gehouden om aandacht te vragen voor de problemen van de sector. Ze onthulden er een 'kunstwerk' omdat ze zich in de steek gelaten voelen.

Lees meer in onderstaand artikel:

Coronacoördinator AZ Sint-Jan in Brugge: "Er is veel frustratie en onbegrip bij ons personeel"

Stefaan Vandecasteele, de coronacoördinator van het AZ Sint-Jan in Brugge, is niet te spreken over de vaccinatiestrategie in Vlaanderen. "De communicatie naar de ziekenhuizen gebeurt telkens te laat", zegt hij. "Op zondagavond wisten we dat we maandag mochten vaccineren en dinsdag was het alweer voorbij."

Lees meer in onderstaand artikel:

Alle leerkrachten in Sint-Jozef in Kontich hebben negatief getest, wel 14 leerlingen besmet

In Kontich, bij Antwerpen, zijn de resultaten bekendgemaakt van de massale coronatests die daar gisteren werden afgenomen bij de 1.700 leerkrachten en leerlingen van een middelbare school. 14 van hen blijken besmet met het coronavirus waarvan 2 vermoedelijk met de besmettelijkere Britse variant.

Sinds maandagmorgen werd aan alle gezinsleden van leerlingen en leerkrachten gevraagd om in quarantaine te gaan. Gezinnen van de leerlingen die negatief testten, mogen nu weer naar buiten. Mensen die positief getest hebben, wordt gevraagd om in isolatie te gaan.

Op dit moment zijn er in Vlaanderen 6 scholen volledig gesloten, waarvan 4 basisscholen en 2 secundaire scholen. Daar bovenop zijn er nog eens 13 basisscholen gedeeltelijk gesloten.

Lees meer in onderstaand artikel:

Nederlandse regering wil avondklok van 20.30 uur tot 4.30 uur

In Nederland wil de aftredende regering van premier Mark Rutte een avondklok instellen van 20.30 uur tot 4.30 uur. De Tweede Kamer (vergelijkbaar met de Kamer bij ons) moet die maatregel wel nog goedkeuren en volgens de openbare omroep NOS is het lang niet zeker dat dit zal gebeuren. 

De avondklok zou sowieso pas ingaan "een paar dagen" na de goedkeuring door die Tweede Kamer en zou duren tot en met 10 februari.

Ook de regels voor mensen die Nederland binnenkomen uit het buitenland, zullen strenger worden. Zo komt er een vliegverbod voor mensen uit het Verenigd Koninkrijk, Zuid-Afrika en landen uit Zuid-Amerika. 

Huishoudens mogen thuis ook niet langer 2 mensen uitnodigen, maar moeten bezoek tot 1 gast beperken.

Lees meer in dit artikel:

De Brug in Aalst gaat week dicht, nog niet duidelijk of het gaat om besmettingen met Britse variant

In de school De Brug in Aalst blijken nog eens negen leerlingen uit zes verschillende klassen met corona besmet. De school sluit de deuren voor een week, ook al omdat de helft van de leerkrachten in quarantaine moet blijven.

Gisteren werden alle leerlingen en leerkrachten getest in De Brug, een basisschool in het buitengewone onderwijs. Dat kwam omdat er één leerling positief had getest, mogelijk met de Britse variant van het coronavirus.

Het blijft onduidelijk of het gaat om besmettingen met die variant. Dat moet verder onderzocht worden. In De Brug volgen 140 leerlingen les en werken er 35 mensen. 

Lees meer in dit artikel:

Meest gelezen