AFP or licensors

Herbeleef onze LIVEBLOG - President Joe Biden gaat meteen aan het werk, "Trump liet me zeer genereuze brief achter"

Het is gebeurd: Joe Biden heeft de eed afgelegd en is nu de nieuwe en 46e president van de Verenigde Staten. Herbeleef hier de volledige dag van de inauguratie, minuut per minuut. 

Nieuwe berichten kunnen niet opgehaald worden, probeer het later opnieuw.

Liveblog

Herbekijk de opvallendste fragmenten van de hele dag

De eedaflegging van Joe Biden als nieuwe president van de Verenigde Staten zit erop. U kunt alles herbekijken en -lezen in deze liveblog, maar we hebben de opvallendste fragmenten ook gebundeld in onderstaand artikel. 

President Biden meteen aan het werk: terugkeer in klimaatakkoord Parijs is al ondertekend

President Joe Biden gaat meteen van start, amper vijf uur na zijn eedaflegging. Hij zal vandaag al verschillende decreten ondertekenen. Een van die decreten gaat, zoals op voorhand aangekondigd, over de Amerikaanse terugkeer in het klimaatakkoord van Parijs.

Bidens voorganger Donald Trump was in juni 2017 uit dat akkoord gestapt, maar de nieuwe president maakte al meermaals duidelijk dat hij weer wilde aansluiten bij de klimaatambities die de internationale gemeenschap in 2015 in Parijs had afgesloten. De oud-minister van Buitenlandse Zaken John Kerry werd door Biden aangesteld als zijn klimaatgezant.

Biden toonde zich een groot voorstander van het tegengaan van opwarming van de aarde. In zijn campagne beloofde hij te zullen mikken op nul CO2-uitstoot in 2050 in de VS.

AFP or licensors

Biden wil verschillende zaken van president Trump ongedaan maken. Lees er hier meer over:

Hoe zat dat met de Bijbel waarop Joe Biden de eed aflegde?

De nieuwe Amerikaanse president Joe Biden legde vandaag de eed af met de hand op een wel erg opvallend groot en zwaar boek. Dat boek heeft een geschiedenis, maar je bent niet verplicht om om een bijbel te zweren. John Quincy Adams gebruikte in 1825 zelfs een wetboek en dat was ook goed. 

Lees hier meer:

Vicepresident Kamala Harris zit voor het eerst de Senaat voor

Vicepresident Kamala Harris zit voor het eerst de Senaat voor. Ze neemt er de eed af van Jon Ossoff en Raphael Warnock, de twee nog verkozen Senatoren uit de staat Georgia, en van Alex Padilla, de Senator die haar vervangt. 

Daardoor zullen in de Senaat nu officieel evenveel Republikeinen als Democraten zitten. Door de stem van vicepresident Harris kantelt de Senaat naar de Democraten. 

President Joe Biden zit voor het eerst in zijn kantoor: "Trump heeft zeer genereuze brief achtergelaten"

President Joe Biden is voor het eerst sinds zijn eedaflegging in het Oval Office, het officiële kantoor van de president van de VS in het Witte Huis. Dat melden bronnen aan CNN. Verwacht wordt dat hij vandaag nog enkele wetten zal tekenen. 

Naar verluidt zou voormalig president Donald Trump een briefje hebben achtergelaten voor Biden. Hij zou dat op dezelfde plek gelegd hebben als waar Obama vier jaar geleden een briefje achterliet voor Trump. "Het was een zeer genereuze brief", zegt Biden daarover, al zal hij de inhoud (nog) niet bekendmaken. "Niet voor ik met hem heb gesproken."

En ook de foto's in het kantoor van de president zijn al veranderd.

2021 Getty Images

President Joe Biden aangekomen in Witte Huis

President Joe Biden is aangekomen in het Witte Huis, de plek waar de president zal wonen en werken. Van daaruit volgt hij een virtuele parade, die op voorhand is opgenomen. 

Langs de route naar zijn ambtswoning stonden nauwelijks mensen wegens de extreme veiligheidsmaatregelen na de bestorming van het Capitool twee weken geleden en vanwege corona.

Videospeler inladen...
2021 Getty Images

Volgens CNN ondertekent Biden om 23.15 uur Belgische tijd de eerste decreten van zijn presidentschap, zeventien in totaal. Hij wil meteen aan het werk met het terugdringen van de coronapandemie en met een omvangrijk steunpakket voor Amerikaanse bedrijven en huishoudens. Ook zal hij een aantal beleidsmaatregelen van zijn Republikeinse voorganger Donald Trump meteen terugdraaien of stopzetten, waaronder de bouw van de muur met Mexico en de beslissing om uit het klimaatverdrag van Parijs te stappen.

Eerder op de dag legde Biden, net als vicepresident Kamala Harris, de eed af. Hij gaf ook een toespraak, waarin hij vooral focuste op "verzoenen" en "eenheid". Meer daarover ontdekt u in dit bericht:

Hoe verliep de overdracht van de nucleaire codes vandaag?

Het was vandaag de eerste keer dat een aftredend Amerikaans president zijn codes voor het afvuren van kernraketten niet overhandigt aan zijn opvolger. Daarom werd een speciale procedure uitgewerkt zodat de VS op geen enkel ogenblik niet in staat zou zijn geweest om een nucleaire aanval te beantwoorden.

Lees er hier meer over:

Biden en Harris leggen krans aan monument van de onbekende soldaat

Op het Arlington National Cemetery leggen president Joe Biden en vicepresident Kamala Harris een krans bij het monument van de onbekende soldaat. Ze krijgen daarbij het gezelschap van de voormalige presidenten Barack Obama, George W. Bush en Bill Clinton en de voormalige first ladies Michelle Obama, Laura Bush en Hillary Clinton.

2021 Getty Images
AFP or licensors

"46": Opvallende nummerplaat voor auto waarmee Biden wordt vervoerd

De auto waarmee president Joe Biden vandaag wordt vervoerd heeft als nummerplaat "46", een verwijzing naar het feit dat Biden de 46e president van de Verenigde Staten is. 

2021 Getty Images
De grote dreiging die gevreesd was, is er niet gekomen. Er waren hier en daar kleine protesten, maar dat ging om enkelingen.
VRT NWS-journalist Thomas De Graeve in Washington

"Beleidsploeg die Amerika weerspiegelt", zegt Biden, maar wie zit er in zijn kabinet?

"Terzake" vat het samen. Bekijk het hier:

Videospeler inladen...

Joe Biden en Kamala Harris vertrekken aan het Capitool

Het officiële gedeelte aan het Capitool zit erop. President Joe Biden en vicepresident Kamala Harris vertrekken samen met hun partners vanuit het Capitool. Ze worden uitgewuifd door militaire troepen. 

2021 Getty Images
2021 Getty Images

President Biden ondertekent documenten die inauguratie officieel maken

Na de ceremonie moet er nog wat administratie worden afgehandeld. President Joe Biden ondertekent in de "President's Room" van het Capitool enkele officiële documenten, waarmee de inauguratie ook officieel is. 

2021 Getty Images

Biden gaat zo dadelijk naar het Arlington National Cemetery, voor een kranslegging bij het graf van de onbekende soldaat. De Bidens krijgen daarbij het gezelschap van de voormalige presidenten Barack Obama, George W. Bush en Bill Clinton en de voormalige first ladies Michelle Obama, Laura Bush en Hillary Clinton.

Premier Alexander De Croo: "Als Europa en VS tandem zijn, kunnen we veel verwezenlijken"

Premier Alexander De Croo (Open VLD) reageert in "Het Journaal" op de eedaflegging van Joe Biden. "We hebben nu een president die gelooft in samenwerken. Wij moeten tonen dat we een partner kunnen zijn."

Videospeler inladen...

Van misviering tot eedaflegging: een samenvatting van de dag van Biden

Videospeler inladen...

FOTO: Kamala Harris wuift voormalig vicepresident Mike Pence uit

De nieuwe vicepresident Kamala Harris en haar man Douglas Emhoff wuiven de voormalige vicepresident Mike Pence uit. 

2021 Getty Images

FOTO: Familieknuffel bij familie-Biden

Na de eedaflegging en de toespraak knuffelt president Joe Biden met zijn vrouw Jill Biden, zijn zoon Hunter Biden en zijn dochter Ashley after.

2021 Getty Images

Biden in eerste tweet als president: "Geen tijd te verliezen, ik ga meteen aan het werk"

Ook Joe Biden heeft zijn eerste tweet als president verstuurd. "Er is geen tijd te verliezen om deze crisis aan te pakken", schrijft hij. "Daarom ga ik vandaag naar het kantoor om meteen aan het werk te gaan."

De speech was kort en krachtig. Naar zijn doen heeft hij het goed gebracht, heel empathisch. Hij schetste duidelijk de problemen waar dit land voorstaat.
VRT NWS-correspondent Björn Soenens vanuit Washington

Kamala Harris stuurt eerste tweet als vicepresident

Vicepresident Kamala Harris heeft haar eerste tweet gestuurd vanuit het officiële Twitter-account. "Ready to serve", schreef ze. "Klaar om te dienen."

Meest gelezen