Geen algemene verplichting om mondmaskers te dragen in lager onderwijs en geen verlenging van krokusvakantie

Het Vlaamse onderwijs wil geen algemene verplichting om mondmaskers te dragen in het lager onderwijs en ook een verlenging van de krokusvakantie is niet aan de orde. Minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) heeft het Overlegcomité voorgesteld dat scholieren van het gewoon secundair onderwijs de week voor de krokusvakantie collectief afstandsonderwijs krijgen. Het overlegcomité heeft de maatregelen bekrachtigd. 

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) had zich woensdag na overleg met de virologen en in samenspraak met het bredere onderwijsveld uitgesproken over de krokusvakantie en mondmaskers in het lager onderwijs. 

In het lager onderwijs komt er geen algemene verplichting om een mondmasker te dragen. Alleen bij een besmetting van iemand in hetzelfde leerjaar, of als iemand in quarantaine moet, zullen leerlingen en leerkrachten van het 5e en 6e leerjaar uit voorzorg gedurende 14 dagen een mondmasker moeten dragen op school. Deze maatregel gaat in vanaf 25 januari. 

Is het niet veiliger om de leerlingen al een mondmasker te laten dragen voor er een besmetting is? "Dat vonden sommigen ook, maar er is heel veel discussie en twijfel over. Als er twijfel is, moeten we het voordeel van de twijfel geven aan onze kinderen en hen maximaal kind laten zijn. We leggen dit dus enkel op als noodmaatregel", zegt Weyts. 

Bekijk hier het interview met minister Ben Weyts (N-VA) in "Het journaal" (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Krokusvakantie

De krokusvakantie wordt niet verlengd. Vanaf 8 februari komt er een afkoelingsweek met collectief afstandsonderwijs voor het gewoon secundair onderwijs (van het eerste tot het zesde jaar). De leerlingen van het lager onderwijs, de kleuters en de kwetsbare scholieren van het buitengewoon secundair onderwijs zouden ook in de week voor de krokusvakantie gewoon naar school kunnen gaan.

"Afstandsonderwijs is veel moeilijker te organiseren voor kleuters, kinderen en de meest kwetsbare scholieren. Bovendien zou er bij een collectieve sluiting van de basisscholen opnieuw buitenschoolse opvang voorzien moeten worden, minstens voor de kinderen van ouders met een essentieel  beroep. Dat zou betekenen dat er verschillende bubbels  van verschillende scholen met elkaar vermengd worden – net wat virologen afraden", zegt Weyts.

Kotbubbel

Voor de studenten gaat Weyts samen met de virologen en de Vlaamse Vereniging van Studenten (VVS) richtlijnen uitwerken voor een “kotbubbel”. 

“Corona hakt er zwaar in bij onze studenten. We moeten het probleem van sociale isolatie, eenzaamheid en mentale gezondheid ernstig nemen”, zegt Weyts. “We willen nu regels op maat van studenten uitwerken. Zo krijgen ze een positief perspectief”.

Voorlopig geen versoepelingen

Eerder was al bekendgemaakt dat de coronamaatregelen die al van kracht waren in het onderwijs, zeker blijven gelden tot aan de krokusvakantie. 

Op dit moment mogen leerlingen in het kleuter- en lager onderwijs én in het eerste en tweede jaar van het secundair onderwijs voltijds naar school. In de week voor de krokusvakantie zouden het eerste en het tweede jaar van secundair onderwijs wel afstandsonderwijs krijgen. Voor het kleuter- en lager onderwijs verandert er niets.

Vanaf het derde jaar secundair volgen de leerlingen halftijds afstandsonderwijs en halftijds les op school. De week voor de krokusvakantie zou iedereen afstandsonderwijs krijgen. 

Kwetsbare leerlingen in het buitengewoon secundair onderwijs kunnen wel nog altijd op school les volgen en dat blijft ook zo de week voor de krokusvakantie. 

In het secundair onderwijs moeten leerlingen een mondmasker dragen op school. 

Het hoger onderwijs blijft tot eind februari in code rood, dat betekent dat afstandsonderwijs de norm is. 

Ook in het volwassenonderwijs en deeltijds kunstonderwijs blijven de huidige maatregelen gelden.

Meest gelezen