Pfizer: "Bezig met opschalen productie, begrijpen dat iedereen snel vaccin wil, maar dit zijn uitzonderlijke tijden"

Dat er momenteel een vertraging zit op het aanleveren van de vaccins van Pfizer, is volgens het farmabedrijf het gevolg van de eerder al aangekondigde opschaling van de productie. Die is nodig omdat het bedrijf dit jaar 2 miljard doses wil aanleveren in plaats van de voorspelde 1,3 miljard. De firma begrijpt dat het ziekenhuispersoneel zo snel mogelijk gevaccineerd wil worden, maar benadrukt dat dit "uitzonderlijke tijden" zijn. 

Gisteravond raakte het nieuws bekend dat de vaccinatie van het ziekenhuispersoneel met het Pfizer-vaccin voorlopig stopgezet moet worden omdat het onvoldoende duidelijk is hoeveel vaccins het bedrijf de komende twee weken zal kunnen aanleveren. Dat leidde tot heel veel ongenoegen bij ziekenhuispersoneel dat erop gerekend had een van de komende dagen aan de beurt te zijn om een eerste dosis van het vaccin toegediend te krijgen. Zij moeten nu dus nog iets langer wachten omdat eerst alle geplande vaccinaties in de woonzorgcentra afgewerkt moeten worden. "Dit is een vreselijke boodschap die we aan de ziekenhuizen moeten geven", erkende Joris Moonens van het Agentschap Zorg en Gezondheid gisteravond in "Het Journaal Laat".

Pfizer schrijft de vertraging toe aan de opschaling van de productie waarover ze eerder communiceerden. Vorige week werd al aangekondigd dat dat aanpassen van de productielijnen ertoe zou leiden dat er gedurende enkele weken minder vaccins dan gepland geleverd zouden kunnen worden aan Europese landen. "Pfizer werkt hard om dit jaar meer doses te leveren dan de oorspronkelijk voorspelde 1,3 miljard en beoogt 2 miljard doses in 2021", staat er in het persbericht. "Dit is de reden waarom Pfizer bezig is met het opschalen van de productieactiviteiten. Dit stelt ons in staat om nieuwe aanvragen uit de EU en andere landen op te vangen en maakt het mogelijk om vanaf het tweede kwartaal van 2021 meer doses te leveren dan gepland."

Het bedrijf begrijpt de ontgoocheling van het ziekenhuispersoneel in ons land, maar benadrukt dat dit "uitzonderlijke tijden" zijn.  "Er zouden in de toekomst meer fluctuaties kunnen zijn, ook in positieve zin. De productie van een vaccin op een dergelijke schaal in een pandemie is een ongekende uitdaging, maar Pfizer doet er alles aan om dit waar te maken."

Het bedrijf verwacht vanaf februari (binnen twee weken dus) naar het oorspronkelijke leveringsschema te kunnen terugkeren. "Het is belangrijk om te benadrukken dat de toewijzing van doses aan België en andere EU-landen het met de Europese Commissie overeengekomen billijkheidsprincipe respecteert."

Meest gelezen