Pfizer past bijsluiter aan: "Uit elke flacon kunnen zes doses worden gehaald, daardoor leveren we minder flacons"

Farmabedrijf Pfizer levert minder coronavaccin aan ons land en dat heeft voor een deel te maken met een nieuwe bijsluiter. Daarin staat dat er nu zes in plaats van vijf doses uit één flacon kunnen worden gehaald. "Onze leveringsengagementen zijn steeds gebaseerd op de levering van doses, niet op flacons, in overeenstemming met onze overeenkomsten met de Europese Unie", luidt het in een persbericht.

Bij het Vlaams Agentschap Zorg en Gezondheid bevestigt men dat dit een deel van de verklaring is die de producent heeft gegeven voor de mindere leveringen. 

Vlaanderen krijgt volgende week 42 procent minder vaccins van Pfizer/BioNTech dan gepland. Concreet gaat het om 33 trays (zo'n 38.600 dosissen) in plaats van de voorziene 57 trays (66.690 dosissen). Hierdoor moeten de berekeningen voor de vaccinatie van het personeel in de ziekenhuizen opnieuw gebeuren. 

Tegen eind deze week hoopt het Agentschap Zorg en Gezondheid hierover duidelijkheid te hebben. Het personeel van intensieve zorgen en de spoeddienst krijgt alvast voorrang.

De beperkte leveringen van Pfizer hebben geen invloed voor de Vlaamse woonzorgcentra. Daar blijft de planning aangehouden, bevestigde Dirk Dewolf van het Agentschap Zorg en Gezondheid.

Planning opnieuw bekijken

Oorspronkelijk was het de bedoeling dat er vijf doses uit een flacon zouden worden gehaald, maar al snel bleek dat een flacon goed was voor zes spuitjes. "Onze vaccinatiestrategie werd enkele weken geleden juist versneld op basis van die extra dosis", zegt Dewolf. Nu moet de planning dus opnieuw bekeken worden, waarbij Vlaanderen een knipperlichtsysteem gaat hanteren dat rekening houdt met de effectieve leveringen in plaats van met de prognoses.

Vlaams minister van Volksgezondheid Wouter Beke merkte op zijn beurt op dat Vlaanderen enkele weken geleden nog met de vinger werd gewezen omdat men te voorzichtig was bij de vaccinatiecampagne. Toen werd beslist om de tweede dosis van het vaccin van Pfizer/BioNTech niet noodzakelijk in stock te houden. "Vandaag zien we dat de leveringszekerheid niet volledig gegarandeerd is. Dus blijven we wat voorzichtiger wat die tweede dosis betreft", aldus minister Beke.

Hoeveel vaccins er precies in de diepvriezers liggen, is een dynamisch gegeven en verandert dag na dag, klonk het nog. Maar zowel het Agentschap als de minister benadrukten dat een deel van die dosissen sowieso gereserveerd zijn voor leveringen op korte termijn aan de woonzorgcentra.

Bekijk hier een interview met minister Beke in "Het Journaal" (en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

Opschalen productie

Dat Pfizer minder vaccin levert heeft niet alleen te maken met het aantal doses in een flesje, maar ook met de opschaling van de productie. Het bedrijf wil dit jaar 2 miljard doses aanleveren in plaats van de geplande 1,3 miljard. Om dat doel te bereiken, kan het nu even minder vaccins aanleveren. Dat was al eerder aangekondigd.

De firma begrijpt dat het ziekenhuispersoneel zo snel mogelijk gevaccineerd wil worden, maar benadrukt dat dit "uitzonderlijke tijden" zijn. 

"Er zouden in de toekomst meer fluctuaties kunnen zijn, ook in positieve zin. De productie van een vaccin op een dergelijke schaal in een pandemie is een ongekende uitdaging, maar Pfizer doet er alles aan om dit waar te maken."

Het bedrijf verwacht vanaf februari (binnen twee weken dus) naar het oorspronkelijke leveringsschema te kunnen terugkeren. "Het is belangrijk om te benadrukken dat de toewijzing van doses aan België en andere EU-landen het met de Europese Commissie overeengekomen billijkheidsprincipe respecteert."

Gisteren werd gevreesd dat de vaccinatie in de ziekenhuizen en de tweede vaccinatie in de woonzorgcentra helemaal stopgezet zou moeten worden, omdat er te weinig vaccins zouden zijn, maar dat is dus niet het geval. 

Bekijk hier het gesprek met Dirk Ramaeckers, de voorzitter van de taskforce vaccinatie, in "De afspraak":

Videospeler inladen...

Meest gelezen