Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

President Biden gebruikte eeuwenoude familiebijbel voor zijn eedaflegging, maar dat hoeft geen bijbel te zijn

De nieuwe Amerikaanse president Joe Biden legde vandaag de eed af met de hand op een wel erg opvallend groot en zwaar boek. Dat boek heeft een geschiedenis, maar je bent niet verplicht om op een bijbel te zweren. John Quincy Adams gebruikte in 1825 zelfs een wetboek en dat was ook goed. 

Het was de arme nieuwe first lady, Jill Biden, die het wel erg indrukwekkende boek met zware metalen sloten en een Keltisch Iers kruis moest vasthouden terwijl haar echtgenoot Joe Biden met zijn hand daarop de eed aflegde als 46e president van de Verenigde Staten. 

Het boek is op zich indrukwekkend, maar heeft bovendien nog een flinke geschiedenis. De zware bijbel is eeuwenoud en is al sinds 1893 eigendom van de familie van president Biden. Die is na John Kennedy overigens pas de tweede katholieke president van de VS. 

De diepgelovige katholiek Biden heeft een sterke band met die bijbel. Hij gebruikt hem al sinds zijn eerste eedaflegging als senator in 1974 en nadien ook als vicepresident in 2009 en 2013. Bij elke eed die hij aflegt op het boek, schrijft Biden er bovendien de datum in. Het boek bevat dus de persoonlijke geschiedenis van de nieuwe president.

Meestal een bijbel, maar dat hoeft niet

De wet vereist dat de president -net als de vicepresident en leden van het Congres- de vastgelegde eed afleggen voor ze hun ambt kunnen opnemen. Het is echter niet verplicht om dat met de hand op de bijbel te doen, het is gebruikelijk om een boek of voorwerp te kiezen dat de president of het aanstaande Congreslid dierbaar is. 

In 1825 legde president John Quincy Adams de eed af op een wetboek

Die traditie gaat terug tot de eerste Amerikaanse president George Washington bij diens eedaflegging in 1789. Wegens het grote prestige van Washington kozen sindsdien veel latere presidenten ervoor om hun eed ook af te leggen op diezelfde bijbel. Onder meer Dwight Eisenhower, Jimmy Carter en George Bush Sr. gebruikten de bijbel van Washington voor hun eedaflegging. Barack Obama gebruikte in 2009 dezelfde bijbel als Abraham Lincoln in 1861, niet toevallig de president die de zwarten bevrijdde uit de slavernij. Bij zijn tweede ambtstermijn legde Obama de hand op een bijbel die had toebehoord aan de zwarte burgerrechtenactivist Martin Luther King.

Een president hoeft echter niet te zweren op de bijbel en zelfs niet op een andere heilige tekst. In 1825 legde president John Quincy Adams de eed af op een wetboek. 

Het mag zelfs een niet-christelijk religieus boek zijn. Joodse parlementsleden gebruiken al lang hun torah. Enkele jaren geleden legde het eerste islamitische Congreslid Keith Ellison zijn eed als parlementslid af op een koran die ooit had toebehoord aan de derde VS-president Thomas Jefferson. Sinsdien zijn er meer moslims in het Congres verkozen en is dat geen rariteit meer. Tulsi Gabbard gebruikte bij haar eedaflegging als eerste hindoe in het Congres een kopie van de Bhagavad Gita, een onderdeel van het grote Mahabharata-epos. 

Tulsi Gabbard uit Amerikaans-Samoa legde in 2015 als eerste hindoe in het Congres de eed af op de Bhagavad Gita.

Meest gelezen