AFP and licensors

Regering-Johnson biedt Britse visindustrie compensatie aan voor brexitverliezen

Ter compensatie van het verlies van hun export naar de Europese Unie betaalt de Britse regering de visserijbedrijven in totaal 23 miljoen pond aan schadevergoedingen. Getroffen exporteurs kunnen tot 100.000 pond aanvragen. Dat heeft de Britse premier Boris Johnson aangekondigd.

Veel Britse vishandelaren ondervinden leveringsproblemen door nieuwe douane-obstakels na de brexit. Zo stonden talrijke vrachtwagens al dagenlang in files vast aan de grens, waardoor hele vrachten vis verloren gingen. 

Uit protest zijn een aantal Schotse bedrijven maandag nog met hun vrachtwagens in Londen gaan betogen (zie foto bovenaan) om hulp te vragen aan de regering. 

Dat heeft kennelijk gewerkt, want premier Boris Johnson kondigde prompt aan dat hij de Britse visindustrie te hulp zal schieten. Hij maakte het meteen concreet door een bedrag van 23 miljoen pond (omgerekend bijna 26 miljoen euro) te noemen. 

Het geld is bedoeld om de Britse visbedrijven te helpen die opgehouden worden door “bureaucratische vertragingen”, en niet door hun eigen fout, zei premier Johnson.

Het geld moet steun bieden aan de visserij- en aquacultuursector, en tegelijk de economie van de kustgemeenten versterken, verduidelijkte Brits milieuminister George Eustice in een mededeling.

Voor de export van vis en zeevruchten naar de EU - de grootste exportmarkt voor de Britse visindustrie - zijn nu onder meer douaneaangiften en vangstcertificaten vereist. Door die extra formaliteiten zijn er lange files van vrachtwagens ontstaan, liggen boten in de havens aan de ketting

Schots probleem

Aangezien Schotse bedrijven het grootste deel van de visindustrie uitmaken, hebben vooral zij met vertragingen te maken. De Schotse regering in Edinburgh kon het bericht uit Londen dus wel waarderen. 

Toch zouden volgens minister van Visserij Fergus Ewing niet alle getroffen bedrijven kunnen profiteren van de financiële steun. Hij eist aanpassingen.

Ook vlees

Ook in andere sectoren zijn er problemen. Zo klaagt de Britse varkensindustrie dat er tonnen varkenskoppen, die gebruikt worden voor de productie van worsten en pasteitjes, vastzitten in Nederlandse havens. 

De autoriteiten eisen dat ze worden getest op ziektes, meldt het online portaal Politics Home. "Deze levensmiddelen zijn al verkocht, maar kunnen door bureaucratie en door onduidelijkheden over de regels hun doel niet bereiken", aldus David Lindars van de British Meat Processors Association.

Meest gelezen