Rijdende preekstoel rolt weer door de kerk van Wintershoven in Kortessem 

De kerk van Wintershoven in Kortessem heeft een bijzondere preekstoel: het is er eentje die door de kerk kan rollen. Het afgelopen jaar is de kerk gerestaureerd, en was de preekstoel opgeborgen. Maar binnenkort is hij weer te zien.   

De restauratie van de kerk van Wintershoven is bijna klaar, en dan kan de rijdende preekstoel daar weer bewonderd worden. Begin vorige eeuw liet de toenmalige pastoor de preekstoel maken.  Die werkt met  een katrol  vertelt de voorzitter van de kerkfabriek, Ivo Quets. "Dus de misdienaar  moest vroeger als het tijd was de preekstoel uitrollen, en daarna weer terugrollen."

De pastoor liet de rijdende preekstoel maken om meer mensen in de kerk te kunnen zetten, vertelt Quets. "Het is een smalle kerk, en als we de preekstoel in het midden zouden laten staan, zou de helft van het volk in de kerk het altaar niet zien." 

 

 

Meest gelezen