AP1981

Royals op zondag - Diana's trouwjurkontwerpers ruziën in rechtbank en hoever staat Meghans rechtszaak?

Ooit hebben ze de iconische bruidsjurk van Diana ontworpen, vandaag staan ze tegenover elkaar in de rechtbank: David en Elizabeth Emanuel. Charlène van Monaco staat "voor 1.000 procent achter haar man". Iñaki Urdangarin mag elk weekend uit de gevangenis, naar huis. En de zaak van Meghan Markle kende digitale hoorzittingen. Hoever staat het nu? Elke zondag varen we in het kielzog van de royals. Een overzicht van het kleine en grote nieuws.

Ontwerpers van Diana's outfits strijden over schetsen

David en Elizabeth Emanuel, de ontwerpers van de zijden trouwjurk-met-ellenlange-sleep van prinses Diana, staan lijnrecht tegenover elkaar in de rechtbank. Ze hebben ruzie over de verschillende schetsen die ze indertijd voor de Britse prinses hebben gemaakt. De Emanuels waren getrouwd, maar net als bij Diana en prins Charles hield hun sprookje niet stand.  

Tussen 2018 en 2020 heeft Elizabeth, zonder overleg met haar ex-man, een aantal tekeningen geveild. Het gaat om kopieën van de originele schetsen. Een aantal ontwerpen bracht tot 3.000 euro op. David stapt nu naar de rechter, omdat hij mede-eigenaar en -auteur is van de ontwerpen. Hij wil voorkomen dat Elizabeth in de toekomst opnieuw schetsen verkoopt. Meer zelfs: hij wil dat de kopieën die Elizabeth maakte, worden vernietigd. Dat blijkt uit de gerechtsdocumenten die The Daily Mail kon inkijken.

De bruidsjurk van Diana werd voor de Emanuels uiteindelijk een beetje een vloek.

David beweert dat ze bij hun scheiding in 1990 hadden afgesproken dat Elizabeth niet langer de achternaam Emanuel zou gebruiken voor professionele doeleinden. Met de verkoop van de schetsen zou ook die afspraak aan diggelen liggen.

De trouwjurk van Diana mocht dan wel een uitdaging zijn in 1981, vooral het complete geheimhouden (zo huurden de Emanuels de klok rond veiligheidsagenten in), het bleek achteraf bekeken een vloek. "Het is een mes dat langs twee kanten snijdt: de jurk blijft het enige ontwerp waarmee mensen je associëren. Je moet blijven herhalen dat je méér bedenkt dan koninklijke trouwjurken alleen", liet Elizabeth ooit optekenen bij de BBC.

Het toenmalige koppel werd zelf opgebeld door Diana met de vraag of zij zin hadden in een samenwerking. De natte droom voor zowat elke couturier toen, beseften de Emanuels. Zij kregen drie maanden de tijd om de jurk te maken en legden er de avond voor het huwelijk de laatste hand aan. De verwachtingen waren torenhoog. Terecht, vond David: "Ze ging de kathedraal binnen als lady Diana Spencer en ze wandelde buiten als de prinses van Wales."

HERBEKIJK hier nog eens de huwelijksbeelden van Charles en Diana (29 juli 1981): 

Videospeler inladen...

Charlène van Monaco reageert

Charlène van Monaco heeft aan het Franse weekblad Point de Vue een interview toegestaan. Dat komt er wellicht na de hardnekkige geruchten over een zoveelste crisis in haar huwelijk met prins Albert. Een Braziliaanse vrouw beweert sinds vorig jaar dat zij een dochter heeft met Albert en vraagt een DNA-staal. Met kerst dook Charlène plots op met een veel besproken nieuw kapsel: een korte coupe met de haren langs de zij- en achterkant opgeschoren. Sommigen zagen er een ultieme wanhoopskreet in. 

Charlène maakt korte metten met de achterklap: "Dit was mijn beslissing. Ik wilde het al heel lang doen. Deze stijl bevalt me. Dat is alles. De kinderen vinden het prachtig, dat is het enige wat telt, en dat Albert, toen hij eenmaal van de schrik was bekomen, het nu ook mooi vindt. En verder zijn er warempel wel belangrijker zaken in de wereld om over te praten dan mijn kapsel."

Het was mijn beslissing. Nu Albert bekomen is, vindt hij het ook mooi

Schandalen komen in het interview niet aan bod. In febuari zou de rechtszaak starten over het vermeend vijfde kind van de prins. Charlène zegt wel dat ze "voor 1.000 procent achter haar man staat". Het gaat dan in de eerste plaats om de uitdagingen waar Albert als staatshoofd in coronatijden voor staat.

“Als we erover praten, dan zeg ik hem vaak: ik sta voor 1.000 procent achter je. Ik steun wat je doet, in goede en in slechte tijden”, aldus Charlène. Ze vertelt dat Albert er aan het begin van hun relatie ook altijd voor haar was en haar door moeilijke momenten heeft gesleept. Charlène was gloednieuw aan het Monegaskische hof, had haar geliefde Zuid-Afrika achtergelaten en was totaal niet vertrouwd met de protocollen. "Albert zei toen: ik sta altijd aan jouw zijde, ik bescherm je." 

Lichter gevangenisregime voor Iñaki Urdangarin

Iñaki Urdangarin, de schoonbroer van de Spaanse koning Felipe, krijgt een licht gevangenisregime. De echtgenoot van prinses Cristina kreeg daarvoor de toestemming van de Toezichtskamer op het Gevangeniswezen, de Juzgado de Vigilancia Penitenciaria.

Iñaki (53) had al meermaals een verzoek ingediend en kreeg daarbij de steun van de gevangenis waar hij zat, maar ving tot nu toe bot. "Zonder duidelijke motivatie en in strijd met het gelijkheidsbeginsel", moest hij telkens aanhoren van de rechter. Andere veroordeelden in de fraudezaak, onder wie zijn toenmalige zakenpartner, genoten wel al van versoepelingen.

(archieffoto)
2019 Europa Press

Waarvoor zat hij ook alweer vast? Iñaki was een van de hoofdverdachten in het proces-Nóos, genoemd naar het bedrijf dat hij leidde om lokale overheden te helpen aantrekkelijke sportieve evenementen binnen te halen. Daarbij verduisterde hij tussen 2003 en 2006 zes miljoen euro. Iñaki kreeg 5 jaar en 10 maanden cel. De eis van het Openbaar Ministerie was 19 jaar. Prinses Cristina zelf werd vrijgesproken van medeplichtigheid. Door het schandaal ontnam koning Felipe zijn zus haar titel van hertogin.

Voor Iñaki betekent het lichte regime dat hij "half vrij" komt. Hij hoeft voortaan slechts van maandag tot donderdag in de gevangenis te blijven. De andere dagen mag hij naar huis. Zijn vrijwilligerswerk wordt nu ook als een job aanzien als opstap naar een terugkeer in de samenleving. Een volledige vrijlating behoort tot de mogelijkheden vanaf mei volgend jaar, wanneer tweederde van zijn straf erop zit.

In zijn vorige regime mocht Iñaki al één weekend per maand naar huis. Zijn "thuis" ligt voorlopig in het Spaanse stadje Ávila, ten westen van hoofdstad Madrid. Volgens de krant El País is de kans echter klein dat prinses Cristina nu al permanent Genève voor haar thuisland zal verruilen. Ze houdt zich sinds de veroordeling schuil in Zwitserland, in alle anonimiteit om de Spaanse monarchie niet nog dieper in een lastig parket te brengen. Wel vliegt de prinses - als de coronacrisis het toelaat - soms over om haar man te bezoeken.

Het koppel heeft vier kinderen, drie daarvan zijn het huis al uit. Dochter Irene (15) woont bij Cristina en hoopt haar studies in Gèneve in juni te kunnen afronden. Oudste zoon Juan (21) woont in Madrid en zou zijn vader makkelijk in de weekends gezelschap kunnen houden.

Verzoening versus einde van een relatie

De rechtszaak van de hertogin van Sussex, Meghan Markle, tegen The Mail on Sunday kende deze week een tweedaagse aan virtuele hoorzittingen. Meghan wil graag dat de zaak sneller wordt afgerond en pleit met haar advocaten voor een "summary judgement", waarbij de rechter oordeelt op basis van de huidige feiten (op papier) die er zijn. Haar advocaten maken zich sterk dat het een gewonnen zaak is, want er is "overduidelijk een inbreuk op Meghans privacy en auteursrecht". De brief naar haar vader Thomas Markle - die werd gepubliceerd - was immers vertrouwelijk. 

The Mail on Sunday ziet dat uiteraard anders. Voor de auteursrechten wijzen ze erop dat de hertogin hulp kreeg van paleismedewerkers en dat ze maar al te goed besefte dat de brief zou uitlekken. Volgens de krant mochten vrienden van Meghan bewust spreken over de brief in het Amerikaanse People Magazine om het grote publiek aan haar kant te krijgen. The Mail pleit voor een proces in oktober dat enkele weken zou duren en waar de rechter beide partijen én vooral getuigen aanhoort. 

Het is de rechtbank die beslist. Als het tot een proces komt, zullen ontzettend veel details breed uitgesmeerd worden. Wat Meghan en echtgenoot prins Harry willen vermijden.

Justice Warby is de rechter die moet oordelen. (rechtbanktekening van de voorbije zittingen)
Ik vraag niets anders dan vrede. En ik wens voor jou hetzelfde
Meghan Markle aan haar vader

Tijdens de virtuele zittingen werd nog maar eens duidelijk hoe diep de kloof tussen Meghan en haar vader is. Zij zag haar handgeschreven brief als een verzoening. De rechtbank gaf ook de laatste regel van de brief vrij: "Ik vraag niets anders dan vrede. En ik wens voor jou hetzelfde." 

Thomas Markle
stapte naar eigen zeggen met de brief naar een krant om zich te "verdedigen". In het artikel van People Magazine kwam Meghan er goed uit. "Het leek alsof ze voor me zorgde, wat niet het geval is", aldus Thomas. Hij wijst erop dat ze in de brief bijvoorbeeld niet naar zijn gezondheid vroeg, terwijl hij drie maanden ervoor een hartaanval had gekregen. "De brief was niet verzoenend, het toonde het einde van onze relatie aan." 

Meest gelezen