MDK

Studente plant Oostends stukje strand vol helmgras om meer te weten te komen over kustbescherming

Op het strand in Oostende wordt een hele strook volgeplant met helmgras. Dat is het gras dat ook in de duinen groeit. De aanplanting op het strand is een proefproject om te zien hoeveel stuivend zand het helmgras vasthoudt. Als er veel zand rond het gras blijft liggen, zullen er spontaan duinen ontstaan op het strand. En dat is een goede zaak voor de kustverdediging bij zware stormen.

Jennifer Derijckere, een masterstudente industrieel ingenieur bouwkunde, onderzoekt binnenkort of het patroon en de afstand van helmgras een effect heeft op de hoeveelheid zand die opgevangen wordt. Ze gebruikt daarvoor een stukje afgebakend strand op de Oosteroever in Oostende.

Dit proefproject zal de aangroei van de duinen versnellen. “De zone met helmgras zal door de wind natuurlijk aangroeien met zand waardoor op termijn een duinstrook ontstaat. Dit zorgt ervoor dat het zand op het strand blijft, wat een goede zaak is voor de zeewering", zegt Steve Timmermans van het Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust.

Transport van zand

"Samen met de academische wereld zullen we met dit proefproject lessen trekken op vlak van zandtransport en de natuurontwikkeling zodat we deze oplossing in de toekomst ook kunnen overwegen in andere zones langs onze kust”, besluit Timmermans.

Meest gelezen