President Trump verleent in zijn laatste uren gratie aan voormalig topadviseur Steve Bannon en rapper Lil Wayne

Donald Trump is aan zijn laatste uren als Amerikaans president bezig. De traditie wil dat de president dan nog gratie verleent aan verschillende Amerikanen die veroordeeld zijn of tegen wie een strafrechtelijk onderzoek loopt. Een controversiële naam daarbij is die van Steve Bannon, de voormalige topadviseur van president Trump.

Steve Bannon, vroeger een van de belangrijkste adviseurs van president Donald Trump, werd vorig jaar in verdenking gesteld van grootschalige fraude bij een campagne om geld op te halen voor de bouw van een grensmuur tussen de Verenigde Staten en Mexico. Een eventuele veroordeling en straf daarvoor zal hij dankzij de gratie nu ontlopen.

Dat Trump gratie verleent aan Bannon gaat in tegen het advies van Witte Huis-medewerkers om dat niet te doen. Enkele jaren geleden kwam het tot een breuk tussen Trump en Bannon. Recent vonden beiden elkaar terug, toen Trump na zijn verkiezingsnederlaag beweerde dat er sprake was van fraude.

"Bannon is een belangrijke leider in de conservatieve beweging en staat bekend om zijn politieke scherpzinnigheid", geeft het Witte Huis mee als verklaring voor de beslissing om hem gratie te verlenen.

Lil Wayne en anderen

Op de gratielijst staan naast Bannon nog 72 andere namen die een pardon van de president krijgen. Een opvallende daarbij is die van de Amerikaanse rapper Lil Wayne. Hij werd vervolgd voor het illegaal bezitten van een wapen.

Wayne pleitte schuldig en zou in maart te horen krijgen of hij effectief veroordeeld zou worden. Hij riskeerde tot 10 jaar gevangenis, maar dat vervalt nu dus dankzij de gratie.

Eind oktober had de rapper nog een "fantastische ontmoeting" met president Trump, tweette Lil Wayne.

Ook Anthony Levandowski krijgt gratie. De voormalige ingenieur voor Google werd in augustus vorig jaar veroordeeld tot 18 maanden cel omdat hij bedrijfsgeheimen had gestolen over zelfrijdende auto's, kort voor zijn overstap van Google naar Uber.

"Levandowski heeft een hoge prijs betaald voor zijn daden en zijn plannen om zijn talenten in te zetten voor het algemeen belang", verklaart het Witte Huis de keuze om hem gratie te verlenen. De beslissing wordt gesteund door verschillende leiders uit de technologie-industrie die achter Trump staan.

Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Elliott Broidy krijgt eveneens gratie van de Amerikaanse president. Broidy is een belangrijke geldschieter van de Republikeinse partij en bekleedde een financiële functie tijdens de verkiezingscampagne van Donald Trump in 2016. In oktober vorig jaar pleitte de man schuldig voor het handelen als een ongeregistreerde buitenlandse agent en gaf toe geld te accepteren om in het geheim te lobbyen bij de Trump-administratie voor Chinese en Maleisische belangen.

Verder krijgen ook 70 mensen een strafvermindering dankzij Trump. Onder hen is de rapper Kodak Black, die in 2019 veroordeeld werd tot een celstraf wegens inbreuken op de federale wapenwetgeving. Ook Kwame Kilpatrick (zie foto) krijgt een strafvermindering. De voormalige Democratische burgemeester van de stad Detroit werd in 2013 veroordeeld tot 28 jaar gevangenisstraf voor onder meer afpersing en omkoping.

AP2011

Trump zou zichzelf, zijn familie of zijn advocaat Rudy Giuliani geen gratie geven. Ze staan in elk geval niet op de lijst, al heeft Trump in theorie nog enkele uren om dat te doen. Dat zou in elk geval zeer controversieel zijn en het wordt hem door zijn adviseurs ten stelligste afgeraden.

Vorige maand verleende de Amerikaanse president al gratie aan onder meer Paul Manafort, zijn oud-campagneleider die eerder schuldig was bevonden aan onder meer samenzwering tegen de Verenigde Staten, witwassen en zich niet laten registreren als "buitenlandse agent" voor de voormalige pro-Russische regering van Oekraïne. Ook politiek medewerker Roger Stone en de vader van zijn schoonzoon, Charles Kushner, kregen toen gratie.

Meest gelezen