Valeria Mongelli / Hans Lucas

Massaal veel respons op oproep voor vrijwilligers in vaccinatiecentra: "Telefoon staat roodgloeiend"

Veel gemeenten en steden hebben een oproep gelanceerd voor vrijwilligers in de vaccinatiecentra en daar komt veel reactie op. "Op enkele dagen tijd had ik al honderden mails gekregen", vertelt Mathias Pierquin van de eerstelijnszone Zennevallei. Toch worden er nog altijd mensen gezocht. "Eigenlijk kan iedereen met een goeie portie motivatie en burgerzin zich aanmelden."

Nu duidelijk is waar er overal vaccinatiecentra komen, begint de zoektocht naar mensen om te helpen in die centra. Veel gemeentes deden de voorbije week een oproep naar vrijwilligers, ook de eerstelijnszone Zennevallei die de  gemeenten Beersel, Drogenbos, Halle, Linkebeek, Pepingen, Sint-Genesius-Rode en Sint-Pieters-Leeuw omvat. "Vorige week vrijdag hebben we de oproep gelanceerd en daarop hebben we massaal veel reacties gekregen", vertelt Mathias Pierquin, coördinator van de eerstelijnszone Zennevallei. "Mijn emailinbox puilt uit. Tijdens het voorbije weekend stond mijn telefoon roodgloeiend en heb ik om het kwartier telefoon gekregen van mensen die zich wilden opgeven als vrijwilliger."

Apothekers gezocht

Ondanks het grote aantal reacties zijn er volgens Pierquin nog altijd mensen nodig. Dokters en verpleegkundigen mogen zich melden, net zoals mensen met ervaring in administratie of in het onthaal van mensen, maar ook apothekers worden nog gezocht. "Die zijn moeilijk vindbaar", aldus Pierquin. "Apothekers hebben we nodig, want vaccineren is niet enkel een prik zetten. Er zijn ook mensen nodig die de vaccinaties voorbereiden, want daar komt wel wat bij kijken. En idealiter gebeurt dat door een apotheker." 

Of alle vrijwilligers een vergoeding ontvangen, is nog niet duidelijk. "Daarvoor wachten we op de beslissing van de overheid."

"Mijn mama verliezen aan corona is mijn grootste drijfveer om nu mijn handen uit de mouwen te steken"

Radio 2-luisteraar Leen Bogaerts uit Merchtem is een van de vele mensen die zich hebben aangeboden als vrijwilliger. Leen zal terechtkomen in het vaccinatiecentrum van Asse. "Ik wist meteen dat ik wilde helpen, ik heb er niet over moeten nadenken", getuigt Leen in Start je Dag op Radio 2 Vlaams-Brabant."Ik ben er niet bang voor. Ik veronderstel dat mensen alleen mogen langskomen als ze niet positief testen op corona, dus normaal gezien lopen de vrijwilligers geen risico."

Leen werkt in een huisartsenwachtpost in Merchtem. "Daar heb ik beseft wat de kwaliteiten van het leven zijn en wat we zelf in de hand hebben. Ik heb dit jaar mijn mama verloren aan corona. Ik heb gezien hoe ze gevochten heeft en de strijd verloren heeft zoals zoveel mensen. Dat is mijn grootste drijfveer om nu mijn handen uit de mouwen steken." 

Leen verwacht nog een briefing met de do's en dont's van het vrijwilligerswerk. "Wat mijn taak juist zal zijn en vanaf wanneer ik zal moeten bijspringen, weet ik nog niet. Maar ik hoop dat we tegen de zomer allemaal op zijn minst een eerste vaccinatie hebben gehad."

Meest gelezen