Manaus
AFP or licensors

Vaccins en zuurstof voor coronapatiënten in zwaar getroffen Braziliaanse Amazonestad Manaus

In de Braziliaanse stad Manaus, in het Amazonegebied, is men begonnen met het toedienen van het coronavaccin aan de inwoners. De situatie in de miljoenenstad was schrijnend, coronapatiënten stierven er door een acuut tekort aan zuurstof voor de beademingstoestellen door verstikking. "De situatie is dramatisch", dat heeft correspondente in Brazilië Nina Jurna bevestigd in "De ochtend" op Radio 1. 

Brazilië is intussen gestart met vaccineren, ook in de zwaar getroffen Amazonestad Manaus worden de eerste vaccins toegediend. De situatie in de geïsoleerde stad in het noorden van Brazilië is zeer ernstig. "De situatie zou er veel erger zijn dan we hebben gezien tijdens de eerste golf in mei en juni", zegt correspondent in Brazilië Nina Jurna. "Toen zag je al dat de begraafplaatsen vol lagen in Manaus. Nu is er een zuurstoftekort. In de ziekenhuizen zijn er te weinig ligplaatsen, te weinig zorgpersoneel en dus te weinig zuurstof."

De situatie is er zo geëscaleerd dat de mensen er zelf bij particulieren zuurstof gaan inkopen. "De prijs van de zuurstof is enorm de hoogte in geschoten", weet Jurna. "Ik heb begrepen dat een fles van 40 liter zuurstof meer dan 1.000 euro kost op dit moment, terwijl dat vorig jaar aan het begin van de pandemie 30 euro was." Volgens Jurna worden de patiënten ook naar andere deelstaten overgevlogen, om daar in ziekenhuizen te worden opgenomen.

Na de noodkreet uit de stad hebben verschillende mensen zich ingezet voor Manaus. "Braziliaanse artiesten hebben geld en zuurstof ingezameld, en ze sturen dat naar Manaus. Zelfs Venezuela -dat zelf al jaren in een humanitaire crisis verkeert- heeft zuurstof gestuurd", duidt Jurna. "De situatie is heel dramatisch."

(Lees verder onder de foto)

Manaus
AFP or licensors

Er is ook kritiek te horen bij de start van het toedienen van het vaccin. "Ze zijn begonnen, maar het is veel te laat", zegt Jurna. "Bovendien zijn de hoeveelheden niet voldoende en dat heeft alles te maken met het wanbeleid van de regering Bolsonaro." De Braziliaanse president Jair Bolsonaro is een anti-vaxxer, zegt Jurna, Bolsonaro zou zich ook niet laten vaccineren. 

"Hij heeft het coronavirus al gebagatelliseerd van in het begin en er is een ware strijd uitgebroken met deelstaat Sao Paulo. De gouverneur van die deelstaat is een hele machtige gouverneur, die zelf graag president van Brazilië wil worden bij de verkiezingen van 2022. Hij heeft maanden geleden al een overeenkomst met China gesloten voor het vaccin uit China.

Bolsonaro was er niet blij mee, hij is erg anti-China en dus ook anti het Chinese vaccin. Het Chinese vaccin is zondagavond goedgekeurd door het Braziliaanse gezondheidsinstituut, samen met het vaccin van Oxford en AstraZeneca. Sao Paulo is dus de eerste geweest die is gaan vaccineren", aldus Jurna.

"Maar Bolsonaro zit nu zelf zonder zijn eigen vaccin, het vaccin van Oxford en AstraZeneca waar hij op inzette is er nog niet en hij moet het nu ook doen met dat Chinese vaccin en dat is voor hem een blamage." Het toedienen van het vaccin gebeurt volgens de correspondent "met mondjesmaat" en dus niet snel genoeg.

(Lees verder onder de foto)

Manaus
AFP or licensors

Bereidheid voor vaccin

Daarnaast is het ook belangrijk om te weten of de Brazilianen zich wel willen vaccineren tegen corona. "De bereidheid was behoorlijk hoog", zegt Jurna.  "Er wordt hier vaker gevaccineerd." Het land is mee met de grote vaccinatiecampagnes zoals die tegen de mazelen en de griep, weet de correspondent.

"Maar door de anticampagne van de regering, met name van Bolsonaro persoonlijk. Is die bereidheid afgenomen. Bovendien bleek een aantal weken geleden dat het Chinese vaccin veel minder effectief is, eerst zeiden de onderzoekers dat het voor 78 procent effectief  was, maar ze moesten dat terugschroeven tot iets meer dan 50 procent."

Het land legt slechte coronacijfers voor. "We zitten aan meer dan 200.000 doden en meer dan 8 miljoen besmettingen", aldus Jurna. "Voor Brazilië is de enige manier om hieruit te komen een grote vaccinatiecampagne opzetten, en dat zien de mensen ook wel in", besluit Jurna. 

Manaus
AFP or licensors

Meest gelezen