Verhuizen van en naar het Witte Huis in vijf uur tijd, hoe gaat dat?

Het Witte Huis krijgt met Joe en Jill Biden en met honden Champ en Major vandaag nieuwe bewoners. Vanavond al kunnen ze terecht in hun nieuwe woonvertrekken, grondig gepoetst en ingericht naar hun smaak, zijn de voorraadkasten gevuld met wat zij graag eten, en liggen hun tandenborstels in de badkamer. Verhuizen van en naar het Witte Huis is een van de snelste en meest complexe verhuisoperaties ter wereld. Hoe gaat dat in zijn werk?

20 januari is niet alleen Inauguration Day, de dag van de eedaflegging, maar ook Moving Day, verhuisdag. En als "gewoon" verhuizen al ingewikkeld is, geldt dat nog meer voor verhuizen van en naar het Witte Huis. Vanmorgen ontwaken de Trumps nog in het Witte Huis, vanavond zullen de Bidens er het nachtlampje uitknippen. Verhuis- en poetsploegen moeten dus een tandje bij steken om een van de snelste en meest complexe verhuizingen ter wereld uit te voeren.

Joe Biden legt om 12 uur plaatselijke tijd de eed af als de 46e president van de Verenigde Staten, vanaf dan is er ongeveer 5 uur de tijd om alle woonvertrekken klaar te krijgen voor de nieuwe president en zijn familie. En dat betekent zowel de inboedel van de vorige bewoners weghalen, grondig poetsen, de spullen van de nieuwe bewoners op hun plaats zetten, en alles netjes inrichten, zodat iedereen 's avonds op beide oren kan slapen.

Medewerkers van Trump nemen de laatste dozen mee:

Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Verhuiswagens staan te wachten

Het verhuisproces begint normaal gezien op het moment dat de aftredende president (Donald Trump) en de verkozen president (Joe Biden) samen het Witte Huis verlaten en naar het Capitool (het parlementsgebouw, red) gaan voor de eedafleggingsceremonie. Volgens Matt Costello, een historicus aan de White House Historical Association, staan de verhuiswagens doorgaans buiten te wachten. "Zodra de president en de verkozen president weg zijn, verschijnen de trucks. Verhuizers pakken de spullen van de oude president in, die van de nieuwe president uit", vertelt hij aan AP.

Vanmorgen stonden er verhuiswagens naast het Witte Huis:

Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved.

Maar dit jaar zal dat net even anders verlopen. Donald Trump, die nog altijd niet helemaal lijkt te verkroppen dat hij de verkiezingen verloren heeft, ontvangt de Bidens niet op het Witte Huis en woont ook de eedaflegging niet bij. Hij vertrekt samen met zijn echtgenote Melania al vroeger naar zijn verblijf in Mar-a-Lago in Florida, wat voorlopig hun nieuwe woonplaats wordt.

Pas zodra Trump weg is, mogen de poets- en onderhoudsdiensten van het Witte Huis en de verhuizers in actie schieten. Afhankelijk van wanneer Trump precies het Witte Huis verlaat, hebben ze dus iets meer tijd om in te pakken, te poetsen, en uit te pakken.  

Eind vorige week werden al spullen uit de zogenoemde West Wing, de werkvertrekken van de president en zijn medewerkers, verhuisd. De tekst gaat voort onder de video.

Videospeler inladen...

"Covid-19-schoonmaak"

Dat poetsen tussen twee bewoners in gebeurt altijd uiterst nauwgezet, en grondig, zegt Anita McBride aan AP. Zij was een assistente van voormalig president George W. Bush en hielp hem bij zijn verhuizing uit het Witte Huis in 2009. Alles ondergaat een stevige poets- en opknapbeurt. Meubels verplaatsen, tapijten stofzuigen, plinten poetsen, gordijnen uitkloppen, lamellen afvegen, lampen opblinken, ramen wassen, in alle hoeken en kanten stof verwijderen... Alle ruimtes komen aan bod. Wat stuk is wordt vervangen en is er een nieuw likje verf op de muur nodig, dan kan dat ook.

Lees verder onder de tweet:

Dit jaar wordt er nog meer dan anders aandacht besteed aan de schoonmaak, door het coronavirus. Bovenop de gebruikelijke procedures zal er nu een speciale "Covid-19-schoonmaak" van het Witte Huis zijn. Volgens CNN zou het kostenplaatje daarvan bijna 500.000 dollar bedragen.

De voorbije maanden zijn meerdere medewerkers van het Witte Huis besmet geraakt met het coronavirus, onder wie ook Donald en Melania Trump zelf. Verkozen president Joe Biden wordt wel meermaals getest op een mogelijke besmetting en is intussen ook gevaccineerd, maar zijn leeftijd (78 jaar) maakt van hem wel een risicopatiënt. Gezondheidsexperts in de VS hebben al gewaarschuwd om extra maatregelen te nemen tijdens het hele verhuisproces.

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Kleren in de kast, eten in de keuken, en een nieuw bed

Joe en Jill Biden kunnen hun eigen persoonlijke spullen meenemen, ze mogen ook meubilair en kunstwerken kiezen uit de uitgebreide collectie van het Witte Huis, die bewaard wordt in Maryland. Zelf hoeven ze zich niet bezig te houden met spullen uit kartonnen dozen te halen en op het juiste plekje te zetten, dat doen de verhuizers wel. Zeer grondig.

"Als de Bidens aan het einde van de dag in het Witte Huis aankomen, zullen ze hun kleren al terugvinden in de kasten en zullen al hun persoonlijke foto's staan of hangen op de plaatsen waar ze hadden gezegd dat ze die wilden", vertelt Anita McBride. In de badkamers zullen fluweelzachte handdoeken hangen en ook hun verzorgingsproducten hebben er een plekje gekregen. De Bidens zullen ook hun lievelingseten en -drinken terugvinden in de keuken. De krant Washington Post meent te weten dat dat onder meer pindakaas, appels, rode druiven, magere yoghurt en ijs zijn.

Speciaal aandachtspunt: de slaapkamers. Standaard worden bij elke verhuizing nieuwe bedden en nieuwe matrassen geïnstalleerd. Een bron in het Witte Huis vertelt aan CNN dat er tussen de Bidens en de Trumps een wezenlijk verschil zal zijn: de Bidens zullen een slaapkamer delen. Melania Trump spendeerde het merendeel van haar tijd in de suite die meestal gedeeld wordt door presidentiële koppels. Donald Trump sliep naar verluidt in een kantoor dat tot slaapkamer ingericht was.

Nog geen complete make-over

Een nieuwe president kan alles in het Witte Huis naar eigen smaak en wens aanpassen, maar het is niet zo dat alle 132 kamers vandaag meteen een make-over zullen krijgen. Het belangrijkste doel van de verhuisdag, ook in het Witte Huis, is en blijft een warme, verwelkomende omgeving te creëren waarin de nieuwe bewoners zich thuis kunnen voelen. Een doel waar al wie verhuist naar uitkijkt, of je nu de nieuwe president van Amerika bent of niet.

Joe en Jill Biden lieten gisteravond hun thuisstaat Delaware achter zich om vandaag hun intrek in te nemen in het Witte Huis.

Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen