Een hoge militair draagt de vermoedelijke "nucleaire voetbal" links met zich mee, maar zeker is dat niet.
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved

Voor het eerst was een speciale procedure nodig voor de overdracht van de nucleaire codes aan een nieuwe president

Het was vandaag de eerste keer dat een aftredend Amerikaans president zijn codes voor het afvuren van kernraketten niet overhandigt aan zijn opvolger. Daarom werd een speciale procedure uitgewerkt zodat de VS op geen enkel ogenblik niet in staat zou zijn geweest om een nucleaire aanval te beantwoorden.

De "nucleaire voetbal" is waar hij moet zijn, als het een geruststelling zou kunnen zijn voor u, maar er is vandaag wel geschiedenis geschreven. Voor het eerst sinds het atoomtijdperk begonnen is, heeft een Amerikaans president de codes voor nucleaire lanceringen niet persoonlijk overgedragen aan zijn opvolger. De traditie van een koffertje met de lanceercodes gaat terug op president Dwight Eisenhower (1954-1961), op het hoogtepunt van het nucleaire pokerspel tijdens de Koude Oorlog.

Tot nu toe was de procedure logisch: de aftredende president ging -al dan niet met "goesting"- steevast naar de eedaflegging van de nieuwe leider en daar werd de beruchte zwarte koffer met de lanceercodes voor kernraketten overgedragen. Dat gebeurt dan net voor de officiële eedaflegging van de nieuwe president. Niet zo vandaag: voor het eerst sinds 1869 weigerde een uittredend president om aanwezig te zijn bij de inauguratie van zijn opvolger. Dat stelde de nucleaire planners voor een probleem, maar ze hebben een oplossing bedacht.

Concreet werd Donald Trump bij zijn vertrek uit Washington vergezeld door een militair met het beruchte zwarte koffertje. Dat liet Trump toe om precies tot 12 uur 's middags lokale tijd de controle te houden over de strategische kernwapens van de Verenigde Staten. Tegelijkertijd werd Joe Biden bij zijn intrede in het Capitool vergezeld van een militair met een gelijkaardige koffer. Die werd om precies 12 uur geactiveerd. Vanaf dan had Joe Biden als president de controle over de kernwapens.

Er is niet zoveel bekend over het fameuze "zwarte koffertje" dat het lot van de wereld in handen houdt. Het zou gaan om een metalen koffer in een onopvallende zwarte lederen tas. Die zou een keuzelijst van mogelijke doelwitten bevatten, evenals de procedures en de geheime codes voor een VS-president om strategische kernwapens te lanceren. De koffer zou ook meteen in communicatie staan met de militaire staf indien hij geopend wordt. De koffer wordt 24 uur op 24 uur gedragen door een speciale hoge officier die altijd in de buurt van de president is. Voor alle eventualiteiten zijn er ook reservekoffers nabij de vicepresident en op een geheime plaats.

Meest gelezen