Radio 2

Food Act 13 redde vorig jaar meer dan 350 ton voedsel uit de vuilnisbak: "Dat is ongeveer 1.500 kilo per dag"

Het voedseldistributieplatform Food Act 13 heeft vorig jaar meer dan 350.000 kilo voedsel uit de vuilnisbak gered en dat is een record. "We spreken ongeveer over 1.500 kilo voedsel per dag", zegt Bram Deloof van Food Act 13.

Food Act 13 is een onderdeel van W13, de koepel van 14 OCMW's in Zuid-West-Vlaanderen. De medewerkers van Food Act 13 heben vorig jaar meer dan 350 ton voedsel uit de vuilnisbak gered. Dat voedsel werd dan uitgedeeld aan mensen die het financieel moeilijk hebben.

"We hebben elke dag ongeveer 1.500 kilo voedsel opgehaald", zegt de ondervoorzitter van Food Act 13, Bram Deloof. "Die 1.500 kilo is gemiddeld 10.000 euro waard in winkelprijzen. Het eten gaat naar een honderdtal verdeelpunten, waar mensen in armoede terecht kunnen."

Verse groenten

"Niet alleen de hoeveelheid aan eten, maar ook de diversiteit ervan betekent een grote meerwaarde voor die verdeelpunten", vertelt Trees Vandeputte. Zij is vrijwilligster bij Oeze Winkel in Avelgem, één van de verdeelpunten. "We krijgen heel wat verse groenten en vers fruit en dat is echt een meerwaarde."

Met het eten dat wordt opgehaald, steunt W13 zo'n 7.500 gezinnen in de regio. 2020 was een recordjaar: er is nog nooit zo veel opgehaald. Maar volgens de organisatie wordt er nog altijd veel weggegooid en kan dat record dus zeker nog gebroken worden.

Meest gelezen