Radio 2

Amper coronabesmettingen in lagere scholen regio Diksmuide: "En niemand met Britse variant"

Er zijn weinig of geen extra coronabesmettingen opgedoken in Houthulst en omgeving. Daar zijn 2.300 leerlingen en 500 personeelsleden van lagere en secundaire scholen uit voorzorg getest, nadat er uitbraken waren in een woonzorgcentrum en een instelling voor mensen met een beperking. 

"De resultaten zijn bekend van de 800 stalen die werden genomen bij lagere schoolkinderen in Diksmuide, Houthulst, Lo-Reninge en Westouter en die zijn zeer geruststellend", zegt burgemeester Lies Laridon (CD&V) van Diksmuide opgelucht. "In geen enkel staal is de Britse variant van het coronavirus gevonden. En in maar 1,5 procent van de stalen zijn besmettingen vastgesteld. Dat zijn bovendien stalen met lage virale waarden, wat eigenlijk wijst op oude besmettingen." 

In Diksmuide, Houthulst en Lo-Reninge komen er geen extra maatregelen voor de lagere scholen, zij blijven gewoon open. In Westouter in Heuvelland is de basisschool wel 10 dagen dicht na de testronde. Daar bleken meer kinderen dan verwacht besmet. 

Het vijfde leerjaar van de basisschool in Merkem zit wel in quarantaine, omdat 3 leerlingen besmet zijn. En ook een klas in Beerst is thuis na een besmetting. Maar die besmetting heeft niets met de grote testronde van maandag te maken. Want de school in Beerst heeft geen link met Houthulst.

1.500 testen in secundaire scholen

Er zijn ook 1.500 testen gebeurd in de secundaire scholen van Diksmuide en Houthulst. Die resultaten zullen pas in de loop van donderdag of ten laatste vrijdag bekend zijn. 

Zondag raakte bekend dat er in het woonzorgcentrum in Merkem een grote uitbraak is van de Britse variant van het coronavirus. Bovendien raakten ook inwoners van de instelling voor mensen met een beperking De Vleugels in Klerken besmet. Uiteindelijk werd beslist om alle basisscholen in Houthulst, Diksmuide en Lo-Reninge te testen. Ook in de school van Westouter in Heuvelland werd getest, omdat er mogelijk een link is met de besmetting in de instelling De Vleugels.

Meest gelezen