Gemeente Zele krijgt nieuwe groene wijk in centrum: "Verwaarloosd bedrijventerrein wordt frisse woonbuurt" 

In het centrum van Zele komt een nieuwe woonwijk. Daarvoor zal eerst de oude bedrijfssite, de Lange Akker, worden gesloopt. “De nieuwe wijk is vooral bedoeld om klimaatvriendelijk te wonen in de kern van de gemeente”, zegt burgemeester van Zele, Hans Knop (CD&V).

De gemeente Zele wil de nieuwe woonwijk aanleggen op de Lange Akker. Dat is een oud bedrijfsterrein waar onder meer een oude sporthal en een leegstaande supermarkt staan. “De huidige gebouwen zijn echt aftands, dus zijn we gaan kijken naar een manier om dat gebied te gaan herontwikkelen”, zegt burgemeester Hans Knop (CD&V).

Meer groen

De gemeente heeft nu een overeenkomst gesloten met de Vlaamse regering om er een nieuwe, groene woonwijk te bouwen. Dat wil eigenlijk zeggen dat we het centrum niet gaan volbouwen zoals het klassieke verkavelingsmodel, maar dat we eerder bewoning willen voorzien aan de rand. Zo kan het binnengebied als een hele fijne ontmoetingszone worden ingericht met veel groen en ontspanningsmogelijkheden voor jong en oud”, legt burgemeester Knop uit. 

We zijn al op zoek naar een ontwikkelaar, zodat we van zodra de sloop is gebeurd heel snel kunnen schakelen

Hans Knop (CD&V), Burgemeester van Zele

Met de aanleg van de nieuwe wijk wil het gemeentebestuur naar eigen zeggen iets doen aan de verstedelijking en betonnering van het centrum. “De keuze die we maken om groen in de kern van de gemeente te brengen en maximaal te ontharden is een kwalitatieve opwaardering waar we ten volle zijn voor gegaan”, zegt burgemeester Knop.

Voor de ontwikkeling van de wijk zal dus eerst de oude bedrijfssite tegen de grond moeten gaan. De gemeente laat weten dat daarvoor een sloopsubsidiedossier is ingediend: “Van zodra de middelen worden toegekend is het de bedoeling om onmiddellijk de oude gebouwen af te breken. We zijn ook al op zoek naar een ontwikkelaar, zodat we van zodra de sloop is gebeurd heel snel kunnen schakelen.” 

kasto80

Meest gelezen