foto: Google Maps

Buitenschoolse activiteiten voor kinderen jonger dan 13 verboden in 7 gemeentes in Limburg

In Limburg zijn buitenschoolse activiteiten voor kinderen jonger dan 13 vanaf morgen tot en met 12 februari verboden in 7 gemeentes. Dat meldt gouverneur Jos Lantmeeters. De maatregel is een gevolg van corona-uitbraken in verschillende scholen in Sint-Truiden. Vier woonzorgcentra laten daar intussen geen bezoek meer toe. De eerstelijnszone Haspengouw gaat het aantal tests opdrijven.

Een verbod op buitenschoolse activiteiten voor kinderen jonger dan 13 jaar vanaf 22 januari tot en met 12 februari in Sint-Truiden, Nieuwerkerken, Gingelom, Heers, Wellen, Borgloon en Alken: dat maken gouverneur Jos Lantmeeters van Limburg en en burgemeester Veerle Heeren (CD&V) van Sint-Truiden vanavond bekend na een overleg met het Agentschap Zorg en Gezondheid, Eerstelijnszone Haspengouw, Federale Overheidsdienst volksgezondheid, Centrum voor leerlingenbegeleiding (CLB) en het regionaal ziekenhuis Sint-Trudo.

Aanleiding zijn corona-uitbraken in verschillende scholen, zoals in basisschool De Letterfant in Sint-Truiden. Die school is dicht omdat 10 leerkrachten er in quarantaine zitten. Daardoor zijn er niet genoeg leerkrachten meer om les te geven. De leerlingen van de lagere school krijgen 10 dagen afstandsonderwijs. De kleuterschool blijft wel open. 

Dinsdagavond werd basisschool Schuttershof al gesloten, gisteravond kwamen daar de kleuter- en basisschool Momentum en Villa De Raam bij. Daardoor zijn nu al 4 scholen in Sint-Truiden dicht. Vandaag zullen alle 250 leerlingen en 50 personeelsleden getest worden in het speciaal opgerichte testcentrum in de Trudosporthal. 

Gisteren werden al alle leerlingen en leerkrachten van het Schuttershof getest. Uit de eerste resultaten blijkt dat 54 mensen het coronavirus hebben, 252 mensen testten negatief, dus ongeveer 1 op de 6 leerkrachten en leerlingen is besmet. "1 op 6 besmettingen is veel", vindt Heeren. "Er waren ook besmettingen in twee andere scholen en dus hebben we extra maatregelen moeten nemen."

Bekijk hieronder het verslag uit "Het Journaal"
(en lees voort onder de video):

Videospeler inladen...

De gemeenschap rond die scholen moet breder getest worden

biostatisticus Geert Molenberghs (UHasselt/KULeuven)

Volgens biostatisticus Geert Molenberghs moet er snel meer getest worden. "We moeten de gemeenschap rond de scholen breed testen. Het is goed om in de grotere omgeving voorzichtig zijn, maar het is aan de mensen op het terrein om te beslissen hoe ver we daar moeten gaan."

Aan die oproep wordt nu tegemoet gekomen. In de regio Sint-Truiden wordt de testing vanaf morgen uitgebreid naar de klassen waar zich hoog risicocontacten bevinden van positief geteste personen, de ouders van positief geteste leerlingen en de kinderen jonger dan 6 jaar uit de reeds geteste kleuter- en basisschool Schuttershof en Momentum in Sint-Truiden, maar enkel bij de kinderen waarvan de ouders zich vrijwillig aanbieden in het testcentrum in Sint-Truiden. 

Alle betrokkenen zullen hiervan persoonlijk verwittigd worden door de school of het Centrum voor leerlingenbegeleiding (CLB) en ontvangen een uitnodiging.

Geen bezoek meer in woonzorgcentra

Omdat het aantal besmettingen in Sint-Truiden zo sterk stijgt, laten alvast 4 woonzorgcentra in Sint-Truiden voorlopig geen bezoek meer toe. Het gaat om Serrenhof Orelia, Home Elizabeth en Den Akker in Sint-Truiden en Triamant Haspengouw in Velm. Ook andere woonzorgcentra zouden dat voorbeeld nog volgen, of beperken het bezoek. "Op aanraden van het stadsbestuur en de eerstelijnszone is er gevraagd aan de woonzorgcentra in Sint-Truiden en omgeving om heel voorzichtig te zijn met extern bezoek", vertelt Maartje Wils, de senior zorgcoach en verantwoordelijke van WZC Triamant Haspengouw. "Wij hebben de beslissing genomen om bezoek voorlopig niet meer toe te laten omdat wij op 28 januari starten met een tweede vaccinatieronde voor de bewoners. We willen een uitbraak voorkomen. Ik kan niet spreken voor alle woonzorgcentra in Sint-Truiden maar ik weet dat een groot deel de bezoekregeling opnieuw ernstig beperkt heeft." 

Bezoek is voorlopig niet meer toegelaten omdat wij op 28 januari starten met een tweede vaccinatieronde

Maartje Wils, senior zorgcoach en verantwoordelijke Triamant Haspengouw

Woonzorgcentrum Serrenhof Orelia volgt het voorbeeld van Triamant. "We vinden het erg voor de bewoners, maar willen risico's vermijden en onze bewoners een rooskleurige toekomst bezorgen", vertelt directrice Ann Roosens. In Serrenhof Orelia starten ze vandaag voor het eerst met vaccineren. 

Meest gelezen