Directeur Kris Vandepaer van de Limburgse FGP
foto: Radio 2

Aanpak georganiseerde misdaad in Limburg loont: “Dit jaar hebben we 16 miljoen euro in beslag genomen”

Vorig jaar heeft de Limburgse federale gerechtelijke politie (FGP) 16.417.890 euro aan cash en goederen in beslag genomen. Dat geld is afkomstig uit drugscriminaliteit maar ook uit de aanpak van witwaspraktijken.

Ondanks de coronacrisis hebben zware criminelen niet stilgezeten in 2020. Zo heeft de federale gerechtelijke politie in Limburg voor meer dan 16 ton cocaïne en 16 miljoen aan cash en goederen in beslag genomen. Maar niet alleen cocaïne is een probleem, ook synthetische drugslabs blijven de kop opsteken. “Samen met Zuid-Nederland zijn wij de grootste producent van synthetische drugs", vertelt Kris Vandepaer van de FGP. "Ook dat is een concurrentiële markt, en daar worden concurrenten uitgeschakeld op een wijze die niet altijd fraai is.” De politie onderzocht in 2020 zo’n 30 afrekeningen in onze provincie, waarbij in twee gevallen zelfs explosieven zijn gebruikt.

We hadden we niet voldoende capaciteit over om de cannabishandel te bestrijden

Kris Vandepaer, directeur federale gerechtelijke politie
Fernando Trabanco Fotografía

De 160 medewerkers van de FGP in Hasselt hebben veel overuren gemaakt vorig jaar. “In totaal komen de overuren van 2020 overeen met 25 voltijdse jobs. Dat is heel wat”, zucht directeur Kris Vandepaer. “We zijn duidelijk onderbemand en dat merk je in enkele dossiers. Helaas hadden we niet voldoende capaciteit over om op de cannabishandel te werken die ook aanwezig is in onze provincie.”

Meest gelezen