Nicolas Maeterlinck

Achelse trappist is niet langer échte trappist omdat laatste broeder abdij verliet: "Productie is niet in gevaar"

Trouwe fans van Achelse trappist met een scherp oog zullen merken dat het etiket op de bierflesjes er sinds kort ietsje anders uitziet. Het zeshoekige logo "trappist" is vervangen door het wapenschild van Achel. Dat moet: de laatste broeder heeft de abdij de Achelse Kluis verlaten, daarom voldoet het bier niet langer aan alle voorwaarden om zichzelf een echte trappist te mogen noemen.

Trappist is een beschermde merknaam, legt broeder Nathanaël uit in "De wereld vandaag" op Radio 1. Hij is abt in de abdij van Westmalle. 

"Om de naam 'trappist' te mogen gebruiken, moet je aan enkele voorwaarden voldoen", zegt de abt. "Zo moet het bier binnen de muren van de abdij gebrouwen worden, op een plaats waar een levende gemeenschap is. Er moeten broeders in de gemeenschap aanwezig zijn."

Dat is niet langer het geval: de laatste broeder van de Achelse Kluis is naar de abdij van Westmalle verhuisd. Het gevolg daarvan is dat Achel niet langer als authentieke trappist gelabeld kan worden.

Achelse trappist is dood: leve Achelse trappist!

Abt Nathanaël vindt het uiteraard jammer dat het trappistenlogo niet langer op de flesjes Achel zal prijken, toch wil hij benadrukken dat je Achel nog steeds zonder problemen een trappist mag noemen. "Het zijn de broeders uit Westmalle die de abdij in Achel hebben opgericht. Het bier wordt nog steeds onder ons toezicht gebrouwen. Noem het dus gerust nog steeds trappist. Maar het logo mogen we niet meer gebruiken, omdat er dus geen levende gemeenschap in Achel aanwezig is."

Het bier zelf zal niet van smaak veranderen, en ook de productie komt niet in gevaar. "Integendeel: op dit moment investeren we in een nieuwe, grotere brouwzaal. Die zal in de lente in gebruik worden genomen."

Het aantal nieuwe kandidaten om in te treden als broeder daalt al enkele decennia, de vraag is dus of er nog trappistenbieren binnenkort hun label zullen verliezen. "Dat zal nog niet voor meteen zijn", zegt Nathanaël. "Er zijn toch nog wel wat intredes. Westmalle is nog niet meteen in gevaar."

Herbeluister hier abt Nathanaël in "De wereld vandaag"

Aan welke voorwaarden moet een trappistenbier voldoen?

Er zijn drie voorwaarden om bier "trappist" te moge noemen:

  • Het moet gebrouwen worden binnen de muren van de abdij, of in de onmiddellijke nabijheid van de abdij.
  • De productie vindt plaats onder toezicht van  monniken van de orde der cisterciënzers.
  • De opbrengsten van het bier mogen enkel gebruikt worden om te voorzien in de levensbehoeften van de kloostergemeenschap. Als er daarna nog geld over is, wordt dat geschonken aan goede doelen.
Hoeveel trappistenbieren zijn er nog?
Nu Achel niet langer meetelt als officiële trappist, zijn er in België nog vijf trappistenbieren over: Westmalle, Westvleteren, Chimay, Orval en Rochefort. In het buitenland vind je nog acht andere trappisten: Engelszell in Oostenrijk, La Trappe en Zundert in Nederland, Spencer in de Verenigde Staten, Tynt Meadow in het Verenigd Koninkrijk, Mont Des Cats in Frankrijk, Cerveza Cardeña in Spanje en Tre Fontane in Italië.

Meest gelezen