2020 Getty Images

Adviseur internationale vaccincoalitie: "Vaccins maken is niet hetzelfde als brood bakken, productieproces heel complex"

"Een vaccinatieproductieproces is heel complex en 1.001 redenen kunnen de productie stopzetten omdat er enorme kwaliteitseisen gesteld worden." Zo verklaart Luc Debruyne, strategisch adviseur van de internationale vaccincoalitie CEPI (Coalition for Epidemic Preparedness) en voormalig CEO van GSK Vaccines, het feit dat farmabedrijf Pfizer even op de rem moet staan en er niet meteen zoveel doses van het vaccin onze richting uitkomen als verwacht en gehoopt. 

Maandagavond raakte het nieuws bekend dat de vaccinatie van het ziekenhuispersoneel met het Pfizer-vaccin tijdelijk stopgezet moet worden omdat het onvoldoende duidelijk is hoeveel vaccins het bedrijf de komende twee weken zal kunnen aanleveren. Dat leidde tot heel veel ongenoegen bij ziekenhuispersoneel dat erop gerekend had een van de komende dagen aan de beurt te zijn om een eerste dosis van het vaccin toegediend te krijgen. 

Pfizer schrijft de vertraging toe aan de opschaling van de productie waarover ze eerder communiceerden. Vorige week werd al aangekondigd dat dat aanpassen van de productielijnen ertoe zou leiden dat er gedurende enkele weken minder vaccins dan gepland geleverd zouden kunnen worden aan Europese landen.

Kwaliteitscontrole is essentieel

Luc Debruyne, die voor alle duidelijkheid niet in naam van Pfizer spreekt, legde in "De ochtend" op Radio 1 uit dat het vaccinatieproductieproces bijzonder complex is en dat niemand op deze wereldwijde coronacrisis voorbereid was. Hét sleutelwoord bij het vaccinatieproductieproces is kwaliteitscontrole.  "1.001 redenen kunnen de productie stopzetten omdat er enorme kwaliteitseisen gesteld worden. We mogen niet vergeten: we vaccineren gezonde mensen. 70% van de tijd van het productieproces zijn kwaliteitstesten en testen om te kijken of de machinerie nog altijd werkt. Daarom wordt er nu en dan gestopt om bijsturingen te doen om kwaliteitsnormen te halen. Laten we blij zijn dat er zoveel testen gebeuren. Het belangrijkste is dat er geen enkel vaccin de fabriek verlaat dat niet voldoet aan die kwaliteitseisen."

Het belangrijkste is dat er geen enkel vaccin de fabriek verlaat dat niet voldoet aan de kwaliteitseisen.

Als voorbeeld haalt Debruyne de ampullen aan waar door de druk bijvoorbeeld scheurtjes in kunnen ontstaan. Hij vraagt begrip voor dit soort problemen bij de burgers, al beseft hij ook dat er het voorbije jaar al erg veel begrip gevraagd is. "Zo’n machine die 24 op 24 en 7 op 7 werkt, moet ook onderhouden worden. De belangrijkste boodschap is: we zitten in een crisissituatie, in een normale situatie heb je een veiligheidsstock die dit opvangt, nu rijden we zonder bumpers en je voelt dus alles omdat je niet naar een buffer kan teruggrijpen. Vaccins maken is niet hetzelfde als brood bakken, al die kwaliteitsstappen moeten gerespecteerd worden."

In een normale situatie heb je een veiligheidsstock. Daar kan je nu niet naar teruggrijpen.

Vaccinatieverhaal op wereldschaal bekijken

Naast het complexe productieproces is ook transparante communicatie essentieel in het vaccinatieverhaal. Maar Debruyne pleit ook voor een brede blik op het vaccinatieverhaal dat op wereldschaal bekeken moet worden. "Ik kan niet spreken voor Pfizer.  Maar België staat niet alleen, ook Europa niet, dit gaat over de hele wereld. Wanneer je het hebt over eerlijke verdeling, moeten we toch ook dit beseffen: wij roepen nu al dat we misschien tegen het eind van de zomer 70% van de bevolking willen vaccineren. Er is nog geen enkel vaccin in Afrika verdeeld momenteel.  De hele wereld wil dit vaccin."

Er is nog geen enkel vaccin in Afrika verdeeld momenteel. 

Debruyne legt ook de nadruk op het goede nieuws. "We hebben vaccins. Op een ongelofelijke tijd hebben we 2 (Pfizer-BionTech en Moderna) en straks 4 vaccins (er wordt op termijn ook gerekend op een goedkeuring van de vaccins van Astra-Zeneca en Johnson & Johnson, red.). Meerdere vaccins zullen elkaars problemen kunnen opvangen. Maar in een productieproces zullen er altijd problemen opduiken omdat die kwaliteitseisen dus zo belangrijk zijn. Normaal is die bufferstock dan de oplossing. Maar daar hebben we in deze crisis nu geen tijd voor om die op te bouwen."

Meerdere vaccins zullen elkaars problemen kunnen opvangen.

Herbeluister het gesprek met Luc Debruyne in "De ochtend": 

Meest gelezen