Foto: Unsplash

Antwerps café Zeezicht stopt boycot Amerikaanse producten: "Trump is weg dus Coca-Cola mag weer"

Vier jaar geleden haalde het Antwerpse café Zeezicht de internationale pers met zijn boycot van Amerikaanse producten. De uitbaters deden dat uit protest tegen de verkiezing van Donald Trump. "Nu Joe Biden president is, gaan we opnieuw Coca-Cola en Amerikaanse sigaretten en whiskey verkopen", zegt café-uitbater David Joris op Radio 2 Antwerpen.

Begin 2017 haalde het Antwerpse café Zeezicht vanop de Dageraadplaats de wereldpers. Tot in The Washington Post ging het over hun boycot van Amerikaanse producten. De café-uitbaters deden dat uit protest tegen de aanstelling van Donald Trump. Vier jaar lang vond je er geen Coca-Cola, Amerikaanse whiskey, chips van Lays of sauzen van Heinz. Zelfs het Belgisch water van Chaudfontaine werd verbannen omdat het behoort tot de Coca-Colagroep. Tot vandaag. "Biden is president dus gaan we onze boycot stopzetten. Dat hadden we beloofd en we gaan nu opnieuw Amerikaanse producten in ons gamma opnemen", zegt David Joris van het Zeezicht in "Start Je Dag".

Tabasco bleek heel moeilijk te vervangen

David Joris, café Zeezicht

Niets boven echte Coca-Cola

Wat er meteen zal terugkomen? "Ons café is voor alle duidelijkheid gesloten door corona maar we hebben wel take-out. De Amerikaanse sigaretten gaan we opnieuw verkopen. Het bleek niet eenvoudig om een alternatief voor tabasco te vinden en echte Coca-Cola was onvervangbaar. De afgelopen jaren hadden we wel een fijne samenwerking met een Belgische brouwer die een degelijke cola aanbood. Maar belofte maakt schuld dus het origineel komt terug."

Hoe evalueert David Joris de boycot? "Uiteraard is Biden door onze actie verkozen geraakt", lacht hij. "Neen, natuurlijk niet. Maar ik ben nog altijd heel blij met ons statement dat we hebben volgehouden", besluit Joris op Radio 2 Antwerpen. 

Café Zeezicht voor de coronapandemie

Meest gelezen