Radio 2

Te koop: oud pompgebouw aan kanaal Bossuit-Kortrijk

Avelgem wil een mooi stuk erfgoed verkopen: het oude pompgebouw aan het kanaal Bossuit-Kortrijk. Het historische pompgebouw in Bossuit staat al enige tijd leeg. Blijkbaar zijn investeerders enkel geïnteresseerd als ze het gebouw ook kunnen kopen. "Maar aan de verkoop zullen er wel een aantal voorwaarden verbonden worden", klinkt het in Avelgem.

Het pompgebouw in Bossuit is gebouwd rond 1860. Het is net zo oud als het kanaal Bossuit-Kortrijk. Dat werd op 3 jaar tijd gegraven door meer dan 1.000 arbeiders en 40 paarden. De pompen moesten het kanaal van voldoende Scheldewater voorzien. Maar toen het kanaal in de jaren 70 van de vorige eeuw verbreed werd, waren ze niet langer nodig.

Het gebouw heeft een bijzondere voorgevel en veel binnenruimte. Vroeger stonden er stoommachines om de pompen aan te drijven. Avelgem kocht en renoveerde het gebouw in 1992. Ooit zat de toeristische dienst daar en werden er tentoonstellingen georganiseerd. Het is een tijdje een café geweest, maar het staat sinds vorig jaar leeg.

Verkoopsvoorwaarden

Schepen van patrimonium Tom Beunens (Tandem): "We wilden oorspronkelijk het gebouw in concessie laten uitbaten, maar daar bleek geen belangstelling voor te zijn. Er was wel interssse om het gebouw te kopen, dus veranderen we het geweer van schouder."

Wie het gebouw wil kopen, moet wel de erfgoedwaarde intact laten. De oude pompen zijn geklasseerd en ook de voorgevel moet behouden blijven. "De minimumprijs is 330.000 euro, maar de prijs telt maar voor de helft mee om een koper te selecteren", zegt Beunens. "Een tweede voorwaarde is dat de nieuwe eigenaar het gebouw een toeristische functie geeft en dat het pand ook voor de inwoners van Bossuit een meerwaarde krijgt."

Meest gelezen