© Karol Kozlowski - creative.belgaimage.be

6.500 Antwerpenaren uit 2 Joodse wijken gevraagd zich te laten testen, Forum Joodse Organisaties: "Voorrang bij vaccin?"

Burgemeester Bart De Wever (N-VA) roept 6.500 Antwerpenaren uit 2 wijken op om zich dit weekend te laten testen op het coronavirus. Het gaat om 2 buurten tussen het Antwerpse Stadspark en de Lamorinièrestraat waar veel orthodoxe Joden wonen. Hans Knoop van het Forum der Joodse Organisaties vindt dat als de besmetting in die wijken vier keer hoger zou liggen, de inwoners voorrang moeten krijgen op het vaccin, maar daarmee zijn het Joodse magazine Joods Actueel en De Wever het niet eens.

Het aantal coronabesmettingen is in enkele Antwerpse buurten de laatste dagen hoog in vergelijking met het stedelijk gemiddelde. Dat wil de stad nu graag opvolgen. "Onze stedelijke crisiscel volgt de coronabesmettingen wijk per wijk op. We willen nu in de wijken waar het slecht gaat een grote steekproef doen. Op die manier hopen we te weten te komen wat er aan de hand is en of er daar eventueel sprake is van andere varianten van het virus", vertelt Bart De Wever.

De Wever wil ook benadrukken dat hij geen bepaalde gemeenschap wil viseren. "Het klopt dat er in die wijken veel orthodoxe joden wonen. Dat zijn mensen die veel contacten hebben met het Verenigd Koninkrijk. De kans bestaat dus dat de Britse variant daar rondgaat en dan weten we graag in welke mate. Op die manier willen we vermijden dat we duizenden mensen in quarantaine moeten zetten. We willen doelgericht te werk kunnen gaan".

Bekijk hier het interview met burgemeester Bart De Wever in "Het Journaal" en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...

Hans Knoop, woordvoerder van het Forum der Joodse Organisaties vindt dat de inwoners van die wijken voorrang moeten krijgen op het vaccin: "Als uit deze test zou blijken dat de besmetting vier keer hoger ligt dan in andere Antwerpse wijken, dan kan je je de vraag stellen of deze wijk niet prioritair is op het krijgen van het vaccin." 

Het Joodse magazine Joods Actueel distantieert zich intussen van de uitspraken van Knoop. Ook burgemeester De Wever is het niet met hem eens. "Iemand die positief is, kan al niet gevaccineerd worden. Je zou bijna aanmoedigen dat mensen zich dan niet aan de regels moeten houden om sneller aan het vaccin te geraken", klinkt het. 

In totaal worden 6.500 Antwerpenaren (vanaf de leeftijd van 6 jaar) uitgenodigd om zich dit weekend of maandag gratis te laten testen op het coronavirus in het testdorp op Spoor Oost.  Zij krijgen een oproepingsbrief met een code.

Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Antwerpen gaat extra testen in zwaarder getroffen wijken. En ook in scholen wordt nu opvallend meer getest. Bekijk hier de reportage van "Terzake":

Videospeler inladen...

Meest gelezen