Katy Perry brengt haar nummer "Firework" tegen een met vuurwerk verlichte, avondlijke hemel.

Veel muziek, ex-presidenten en vuurwerk, maar zonder publiek: acteur Tom Hanks sluit inauguratiedag af met tv-show

De eerste dag van de nieuwe Amerikaanse president Joe Biden is gisteravond afgesloten met een muziekshow met een heleboel artiesten en een opmerkelijk filmpje van drie ex-presidenten. "Celebrating America", aaneengepraat door acteur Tom Hanks, verliep in een ietwat intieme sfeer. Alleen met het vuurwerk aan het einde van de show leek de coronapandemie even ver weg.

In een Amerika zonder coronapandemie kon u zich nu vergapen aan beelden van het presidentiële koppel, schuifelend over de dansvloer van een van de bals en concerten die traditioneel een inauguratiedag van een nieuwe president afsluiten. In tijden van corona werd het een slotshow op televisie: "Celebrating America", aaneengepraat door Tom Hanks, op de trappen van het Lincoln-monument. Al was het thema niet zozeer "vieren" ("celebrate"), maar vooral "eenheid".

Acteur Tom Hanks praatte de show aaneen.

De show van anderhalf uur werd uitgezonden op de meeste grote Amerikaanse televisiezenders, met uitzondering van Fox. De hele show baadde in een vrij intieme sfeer. Artiesten traden op zonder publiek, in een avondlijke setting. De Amerikaanse rockster Bruce Springsteen trapte het muzikale gedeelte af met het nummer "Land of hope and dreams". Twaalf jaar geleden trad Springsteen al eens op op de inauguratiedag van Barack Obama's eerste termijn. Hij bracht toen "The rising", een nummer over de heropstanding van de VS na de aanslagen van 11 september 2001. 

Bruce Springsteen mocht het muzikale gedeelte van de slotshow aftrappen.

Na Springsteen volgden nog een heleboel andere artiesten, onder wie Justin Timberlake en Ant Clemons, Demi Lovato, Jon Bon Jovi en Dave Grohl van de Foo Fighters. Allen brachten ze liedjes die optimisme en hoop benadrukten. Niet elke artiest zakte naar Washington af, verschillenden traden op in vooraf opgenomen filmpjes. Demi Lovato bracht een cover van "Lovely day" van Bill Withers, die in maart vorig jaar overleed. Lovato werd bijgestaan door verschillende dokters en verpleegkundigen.

Demi Lovato én een aantal dokters en verpleegkundigen zongen "Lovely day" van Bill Withers.

R&b- en soulzanger John Legend was wel in Washington. Achter zijn piano bracht hij "Feeling good" van Nina Simone.

John Legend coverde "Feeling good" van Nina Simone.
Justin Timberlake en Ant Clemons brachten "Better days".

De sterrenparade gisteravond stond in schril contrast met het begin van Trumps ambtstermijn. Verschillende Amerikaanse artiesten weigerden toen op te treden. Velen verzetten zich ook tegen het gebruik van hun nummers door Trump tijdens campagnebijeenkomsten. Nu Biden aan de macht is, lijkt de relatie tussen een groot deel van de muziekwereld en het Witte Huis hersteld.

Clinton, Bush en Obama zij aan zij

Ook Joe Biden zelf en zijn vicepresidente Kamala Harris maakten nog een keer - apart - hun opwachting, vergezeld door hun families. Biden riep ook nu weer op tot "eenheid", net zoals hij daarvoor in zijn inauguratietoespraak had gedaan.

Ook de drie ex-presidenten die Bidens eedaflegging hadden bijgewoond, kregen een plaatsje in de show. Bill Clinton, George W. Bush en Barack Obama brachten samen hulde aan de Amerikaanse democratie en onderstreepten nog eens het belang van een vreedzame machtsoverdracht.

"Het feit dat wij drieën hier staan te praten over een vreedzame machtsoverdracht, bewijst de institutionele integriteit van ons land", zei Bush. "Dit is een ongewoon iets", sprak Clinton. "We proberen terug te keren naar wat normaal is." Obama, die trots is dat zijn voormalige vicepresident nu president is, zei dat "we niet alleen naar mensen moeten luisteren waarmee we het eens zijn, maar ook naar mensen waarmee we het niet eens zijn". De drie ex-presidenten sloten af door Biden veel succes te wensen.

Bekijk het filmpje van Clinton, Bush en Obama in onderstaande tweet van CNN:

Maar ook "gewone mensen" kwamen aan bod, zoals een leerkracht, een pakjesbezorger en een jonge vrijwilligster van amper 8 jaar oud. Het meisje uit Wisconsin zamelde 50.000 dollar in voor mensen in armoede. Want de show was ook een "hommage aan de mannen en vrouwen die dit land zijn kracht hebben gegeven en het doen draaien in deze moeilijke tijden", aldus Tom Hanks.

De slotshow werd afgesloten door zangeres Katy Perry, met het nummer "Firework". Op datzelfde moment verlichtte vuurwerk de hemel boven het Washington Monument. Joe en Jill Biden bewonderden het vanop het balkon van het Witte Huis.

Bekijk hieronder beelden van het vuurwerkspektakel:

Videospeler inladen...
Copyright 2021 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen