Brusselse gewest steunt horeca en evenementensector met meer dan 70 miljoen euro: "Komt net op tijd"

De Brusselse horeca is al gesloten sinds begin oktober. De evenementensector ligt al stil sinds midden maart. Nu is er een nieuw steunplan van 73,5 miljoen euro van het Brusselse gewest voor de hele sector. Niet met vaste steunbedragen, maar aangepaste steun per onderneming.

Het Brussels hoofdstedelijk Gewest trekt 73,5 miljoen euro uit voor de horeca in de 19 Brusselse gemeenten. De tot nu vaste steunbedragen worden vervangen door een aangepaste steun per ondernemer. Die kan oplopen tot 100.000 euro zegt Brussels minister Sven Gatz (open VLD): "Ik denk dat we nu zoveel mogelijk cafés, restaurants, hotels, B&B's en ook discotheken en de evenementensector van het faillissement moeten redden. We gaan nu op maat van de onderneming werken en niet meer met een vast bedrag." 

We werken op basis van omzetverlies t.o.v. vorig jaar. Dat kan tot tienduizenden euro's gaan voor een restaurant en tot 100.000 euro voor onderneming uit de evenementensector 

Minister Sven Gatz, open VLD

De Brusselse horecasector reageert positief. De steun komt net op tijd, zegt Mo Taleb van café Lava in Brussel: "Ofwel krijgen we nu steun ofwel gaan we failliet. Het is echt heel moeilijk. We hopen echt op zoveel mogelijk steun. Alle vaste kosten lopen door. Tot nu kan ik rekenen op steun van mijn familie, ik leen hier en daar en we trekken onze plan. Ik heb hoop dat als iedereen gevaccineerd is dat het gewone leven zal hernemen. De maatregelen duren lang, ik snap het wel, ik ben zelf ziek geweest.  Maar we gaan het als horeca overleven, samen zijn we sterk."

Meest gelezen