picture-alliance/dpa/M. Gambarini

Coronahonden bijna afgestudeerd: "Vanaf februari kunnen ze besmettingen opsporen"

De opleiding van 11 coronahonden zit in een slotfase. "De resultaten zijn erg goed", zegt Chris Callewaert van Universiteit Gent. De dieren kunnen een coronabesmetting ruiken via zweet. Het is de bedoeling om ze binnenkort in te zetten aan luchthavens of stations om besmette mensen uit de massa te filteren. 

Een 10-tal honden volgt op dit moment de allerlaatste trainingen om coronahond te worden. Het gaat vooral om Mechelse herders, spaniëls en bordercollies. "Maar er zit ook een beagle tussen", weet Chris Callewaert van Universiteit Gent. "In principe kan elke hond opgeleid worden tot speurhond. Maar hoe langer de neus, hoe meer geurreceptoren ze hebben."

Initieel waren 13 honden aan de opleiding begonnen, maar ondertussen zijn er een paar afgevallen omdat ze niet geschikt bleken. "Om de slaagkansen te vergroten, zijn we aan de slag gegaan met honden die al aan het werk waren als reddingshond bij de brandweer, als drugshond bij de politie of als explosievenhond bij het leger. Maar ze hebben nu dus een extra opleiding gekregen, zodat ze het coronavirus kunnen herkennen", legt Callewaert uit. 

Opleiding van 6 weken

Zo'n opleiding duurt ongeveer 6 weken, weet Callewaert. "De eerste week bieden we de honden alleen positieve stalen aan. Dat zijn dus zweetstalen waar het coronavirus aanwezig is.  We laten de geur inprenten in hun geheugen en belonen hen met een spelletje." 

Pas later wordt getest of de hond de positieve stalen kan onderscheiden van de negatieve. Dat doet de universiteit met speciale kegels. "Over een lengte van 4 meter staan 6 kegels, en in 1 van die kegels zit een positief staal. De hond moet dan aan alle kegels ruiken, en bij het positieve staal gaan neerzitten. Als hij dat goed doet, wordt hij opnieuw beloond."

Momenteel is de testfase van de opleiding aan de gang. "Militairen die vertrekken op missie of terugkomen, mogen natuurlijk niet besmet zijn met het coronavirus. Ze ondergaan dus een officiële test, maar we vragen hen ook om een zweetstaal in te leveren. Dat is maar een kleine moeite, en daarmee kunnen de honden oefenen om de positieve gevallen eruit te halen", legt de onderzoeker uit. 

Bekijk hier beelden van de speurhonden tijdens hun training en lees voort onder de video:

Videospeler inladen...
In februari studeren de honden af, dan kunnen ze aan de slag
Chris Callewaert, UGent

Eind deze maand of begin februari volgt nog een eindexamen voor de honden, daarna zijn ze als het ware afgestudeerd en kunnen ze aan de slag. Waar en wanneer de honden zullen ingezet worden, is nog niet duidelijk. "We zijn nog aan het uitwerken hoe we dat in de praktijk zullen aanpakken. Maar we willen de honden graag inzetten voor terugkerende reizigers op de luchthaven, of op evenementen", besluit Callewaert.

kasto80

Meest gelezen