Videospeler inladen...

"De sekte van Saskia": schrijfster Saskia de Coster in de bres voor meer gelijkheid tussen vrouwen en mannen

Ongelijkheid wegwerken en meer vrouwenstemmen laten horen, dat is de bedoeling van de onlinevoorstelling "De sekte van Saskia", met schrijfster Saskia de Coster en "zusters" uit de wereld van de letteren, het theater en de muziek. Vanaf nu digitaal te bekijken via Behoud de Begeerte.

De voorstelling "De sekte van Saskia" is geboren uit ergernis, geeft auteur Saskia de Coster toe. Die verontwaardiging bleek ook uit haar recente opiniebijdragen in De Standaard en De Morgen over feminisme. De Coster nam de verdediging op zich van het boek "Moi, les hommes, je les déteste", geschreven door de Franse Pauline Harmange, die in een centrum voor slachtoffers van seksueel en huiselijk geweld werkt. Een adviseur voor de minister voor gelijke kansen wilde het boek uit de handel halen, wegens "aanzet tot haat". Terwijl de zogenaamd "functioneel vrouwonvriendelijke" romans van enfant terrible Michel Houellebecq wel in het rek blijven staan, stelt Saskia de Coster vast. "Twee maten en twee gewichten." 

Zusterschap en een veilige omgeving zijn nodig

De echte opdracht zit erin om ongelijkheid weg te werken en vrouwelijke stemmen laten horen, vindt ze. "Door het woord te nemen en iets uit te leggen. Want niets is vanzelfsprekend en niets spreekt vanzelf," volgens De Coster. "Iedereen weet dat we zusterschap nodig hebben, een gemeenschap waar vrouwen zich veilig voelen."

In De Morgen voegde ze daar ironisch aan toe: "Ik wil een sekte stichten en de eerste vrouwelijke messias worden. In onze sekte zijn we tegen geld en voor polygamie. Mannen zetten we in voor het grote doel, het genot van de voortplanting. De vrouwelijke solidariteit zal enorm zijn. Een vloedgolf van solidaire sisters zal ook de laatste berg verzwelgen." 

Alle gekheid op een stokje: de sekte is een grap, maar de boodschap is bloedernstig: vrouwen moeten het recht hebben om zich uit het patriarchale systeem terug te trekken in een soort van "safe space", verduidelijkt Saskia de Coster in "Pompidou" op Klara.

En nu is er de online voorstelling "De sekte van Saskia" van Behoud de Begeerte, met een hele reeks vrouwelijke stemmen. Behalve Saskia de Coster zijn dat ook schrijfsters Annelies Verbeke, Stella Bergsma, Anja Meulenbelt en Munganyende Hélène Christelle, filosofe Martha Claeys, antropologe Bambi Ceuppens, Vlaams Parlementslid  Sihame el Kaouakibi (Open VLD),  actrices Anne-Laure Vandeputte en Lois Lumonga Brochez, dichteres Delphine Lecompte, bekend van haar stormachtige passage in De Slimste Mens, en zangeres Tristan (Isolde Van den Bulcke).

 "Wie wordt lid van mijn sekte?": op die vraag van Saskia de Coster hebben niet alle vrouwen in de voorstelling volmondig ja geantwoord, kunnen we al verklappen. "De sekte van Saskia" is online en gratis te bekijken via Behoud de Begeerte.  Of hier:

Intussen is er ook het vrouwelijke schrijverscollectief "Fix dit", met onder meer Annelies Verbeke en Rachida Lamrabet, dat ijvert voor meer diversiteit in de literatuur en gelijkwaardige aandacht voor boeken van vrouwelijke auteurs in het onderwijs en de culturele wereld.

Bekijk hier het gesprek met Saskia de Coster in "De afspraak":

Videospeler inladen...

Meest gelezen