Emotionele reacties aan de fabriekspoort Bosch Tienen: 400 jobs bedreigd

Tegen 2022 verdwijnen mogelijk 400 jobs bij ruitenwisserfabrikant Bosch in Tienen. Sommige werknemers werken meer dan 35 jaar bij Bosch. Aan de fabriekspoort werd gelaten maar emotioneel gereageerd. Toch gelooft de directie in de toekomst van de fabriek in Tienen.

Op een bijzondere ondernemingsraad heeft de directie van ruitenwisserfabrikant Bosch Tienen een herstructurering aangekondigd, meldt vakbond ACV. Het bedrijf wil 400 banen schrappen, waarvan 158 bedienden en 242 arbeiders. "We zagen dit al lang aankomen, weinig werk, weinig bestellingen, als je ergens al 35 jaar lang werkt geef je dat niet zo maar op," zegt Erik. 

Een vakbondsman bevestigt dat er weinig bestellingen waren: "Bovendien hebben ze de productie van de wisarm overgeheveld naar Servië waar de loonkosten veel lager liggen, bezuinigen hé!"

Ik werk hier samen met mijn vrouw Marleen. Dit komt hard aan, we moeten eerst afwachten wie van ons twee betrokken is. Mogelijk kan ik  nog blijven, maar voor mijn vrouw ziet het er niet rooskleurig uit.

Erik, al 35 jaar werknemer bij Bosch Tienen

Bij Bosch in Tienen werken nu nog 863 mensen. De productie van de klassieke ruitenwisser is te duur geworden en verhuist naar Servië.

Directie heeft nog hoop

Peter De Troch van de directie vindt dat ze bij Bosch moeten focussen op het positieve. "We staan onder zeer zware prijsdruk. We moeten inzetten op wat Tienen wel goed kan. Dat is de automatische wisblokmontage en ook de rubbertechnologie. Dat is hier een fabriek van kennistechnologie. We blijven geloven in de toekomst van Bosch Tienen. Het is echt wel de bedoeling om deze ontslagen op een sociaal verantwoorde manier te laten gebeuren. We gaan de gesprekken nu opstarten. Corona is hier niet de reden van de ontslagen, de prijsdruk van de automobielsector wereldwijd is moordend."

Hoe reageert het personeel? Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen