Europese leiders verzetten zich niet tegen verbod op niet-essentiële reizen, maar grenzen moeten openblijven

De Europese leiders hebben tijdens een virtuele top beslist dat de grenzen tussen de Europese landen open moeten blijven, zodat de goede werking van de interne markt niet in gevaar komt. Niet-essentiële reizen worden wel heel sterk afgeraden. "Beperkingen op niet-essentiële reizen moeten worden overwogen", zei de voorzitter van de Europese Raad Charles Michel. De Europese Commissie zal met een voorstel voor donkerrode zones komen, dat zijn zones in de Europese Unie waar het virus op zeer hoog niveau circuleert.

België drong tijdens het overleg aan op een verbod op niet-essentiële reizen binnen Europa, waardoor toeristische uitstapjes naar Europese landen onmogelijk zouden worden. "Premier Alexander De Croo kreeg hiervoor steun van buurlanden Duitsland, Nederland en Frankrijk, maar ook van Finland, Denemarken, Oostenrijk en Ierland", zegt VRT-journalist Leen De Witte. 

"Niemand heeft zich hier tegen verzet of vond het een slecht idee. De Croo gaat op basis van de discussie met de Europese leiders morgenmiddag een voorstel om niet-essentiële reizen te verbieden op tafel leggen van het Overlegcomité." 

Morgen zit het Overlegcomité dat bestaat uit vertegenwoordigers van de verschillende regeringen van ons land samen om te zien welke bijkomende maatregelen ze moeten nemen in de strijd tegen het coronavirus. 

Bekijk hier het fragment waar de voorzitter van de Europese Raad Charles Michel het heeft over niet-essentiële reizen:

Videospeler inladen...

Donkerrode zones

"Het aantal besmettingen stijgt in Europa en terzelfdertijd duiken nieuwe varianten op. Om gebieden waar er een hoog risico is te identificeren moeten we dit verfijnder in kaart gaan brengen. We stellen voor dat er een nieuwe categorie komt van donkerrode gebieden, waar het virus op  een heel hoog niveau circuleert. Personen die van donkerrode zones komen, kunnen dan gevraagd worden een test af te leggen voordat ze vertrekken en in quarantaine te gaan als ze aankomen", zegt Commissievoorzitter Ursula von der Leyen. "Alle niet-essentiële reizen moeten zeer sterk afgeraden worden, zowel in het land als over de grenzen."

Maandag zal duidelijk worden welke zones donkerrood kleuren en welke specifieke maatregelen en reisbeperkingen daaraan gekoppeld worden. Op dit moment is de hele Europese Unie rood gekleurd, behalve Finland en Griekenland.

Meer positieve testen verder onderzoeken

Europa wil dat er ook meer inspanningen gedaan worden om de verspreiding van de besmettelijkere varianten van het virus in kaart te brengen. Meer positieve testen moeten dieper onderzocht worden om te zien om welke variant het gaat. 

Bij de meeste lidstaten gebeurt dit maar bij 1 procent van de postieve testen, maar dat zou moeten opgedreven worden naar 5 procent. De Europese Commissie zal die inspanning ondersteunen dankzij de capaciteit van het Europees Centrum voor Ziektecontrole en Preventie (ECDC) en doelgerichte financiering, zegt Von der Leyen.

Vaccinatieboekje

De Europese leiders spraken zich ook uit over een vaccinatieboekje, dat voor de hele EU hetzelfde moet worden. Voorlopig mag dit enkel beschouwd worden als een medisch document dat aangeeft dat iemand ingeënt is. Het mag mensen die niet gevaccineerd zijn niet discrimineren. "Er moet nog een grondig debat gevoerd worden over hoe het document kan worden gebruikt", zegt Von der Leyen. 

Bekijk hier de uitleg van Rob Heirbaut in "Het journaal":

Videospeler inladen...

Meest gelezen