Videospeler inladen...

Eugene Goodman, "de held van het Capitool", in de schijnwerpers bij eedaflegging

Eugene Goodman, die bij de bestorming van het Capitool op 6 januari in zijn eentje een groep indringers wist af te leiden van de Senaat, heeft gisteren een speciale rol gekregen tijdens de eedaflegging. Hij mocht als protocolofficier vicepresident Kamala Harris begeleiden.

Eugene Goodman (40) geldt sinds de bestorming van het Capitool (het Amerikaanse parlement, red) op 6 januari als een held. De agent van de Capitol Police leidde in zijn eentje een boze menigte indringers weg van de ingang van de Senaat. Daar hielden leden van de Senaat zich schuil, maar de deur was op dat moment nog niet afgesloten. Zijn afleidingsmanoeuvre werd gefilmd door een reporter van The Huffington Post en heeft volgens velen levens gered.

Bekijk hieronder de beelden, de tekst gaat verder onder de video:

Videospeler inladen...

Op de beelden van 6 januari is te zien hoe Eugene Goodman door een groep indringers een trap op gejaagd wordt. Bovenaan de trap kijkt hij even naar links, waar hij opmerkt dat de deur van de Senaat nog niet afgesloten is. Hij leidde de indringers daarop naar rechts, weg van de senatoren die zich er schuilhielden, verder de trappen op, naar een grotere hal, waar andere veiligheidsagenten hen tegenhouden.

De deur van de Senaat kon amper een minuut later vergrendeld en beveiligd worden. De beelden werden heel snel verspreid in de media, de actie onthaald als een heldendaad die mogelijk vele levens gered heeft. Velen wilden er ook de symboliek in zien van een zwarte agent, alleen, die het vreedzaam opneemt tegen een groep blanke demonstranten. Een contrast, zeggen ze, met het politiegeweld tegen zwarte Amerikanen.

Vorige week dienden Congresleden van verschillende partijen al een voorstel in om Eugene Goodman te eren met de Congressional Gold Medal. Dat is een onderscheiding voor een uitzonderlijke daad met betrekking tot de veiligheid en de nationale belangen van de Verenigde Staten.

Protocolofficier

Tijdens de eedaflegging van president Joe Biden en vicepresident Kamala Harris was er opnieuw een eerbetoon aan Goodman. Hij werd aangesteld als Deputy Sergeant at Arms of the Senate, de op een na hoogste protocolofficier van de Senaat. In die hoedanigheid mocht hij vicepresident Kamala Harris begeleiden tijdens de ceremonie.

Toen zijn naam afgeroepen werd en Goodman verscheen aan de ingang van het Capitool waar twee weken eerder de indringers het gebouw binnendrongen, weerklonk een luid applaus.

Bekijk hieronder de beelden van Goodman tijdens de eedaflegging:

Videospeler inladen...

Meest gelezen