Videospeler inladen...

Frank Vandenbroucke (SP.A) over vaccinaties: "Geen dode stock betekent vaccinatieschema continu herzien"

Minister Frank Vandenbroucke (SP.A) weerlegt de felle kritiek over de vertraging in de vaccinatiecampagne. Hij erkent dat er deze week moet worden bijgestuurd door leveringsproblemen bij producent Pfizer, maar ontkent ten stelligste dat er wordt getalmd met het toedienen van de beschikbare vaccins. Hij staafde dat in de Kamer met cijfers.

Veel ongenoegen vanmiddag in de Kamer nadat eergisteren duidelijk werd dat vaccinproducent Pfizer voorlopig minder vaccins levert. De regering kreeg een spervuur van vragen over die nieuwe tegenslag die vooral bij het ziekenhuispersoneel erg hard is aangekomen. Zeker vanop de oppositiebanken kwam er striemende kritiek op het vaccinatiebeleid. "Wanneer sluit u de laatste bladzijde van dit blunderboek?", vroeg een briesende Jean-Marie Dedecker (onafhankelijk). 

Problemen zullen we niet oplossen door met getrokken messen tegenover elkaar te staan of door bepaalde feiten op te blazen en paniek te zaaien

Premier Alexander De Croo (Open VLD)

Te traag vaccineren, te laat bestelde injectiespuiten, problemen met de bevoorrading: niets lijkt te lopen zoals het moet. En dan wordt er uiteraard gekeken naar de verantwoordelijken. "Dit zijn turbulente tijden en elke week zijn er nieuwe elementen die naar boven komen", probeerde premier Alexander De Croo (Open VLD) olie op de golven te gieten."

"Elke week zijn er problemen die moeten worden opgelost, maar die problemen zullen we niet oplossen door met getrokken messen tegenover elkaar te staan of door bepaalde feiten te gaan opblazen en paniek te zaaien."

Bekijk hier de tussenkomst van premier De Croo en lees voort onder het videofragment.

Videospeler inladen...

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A) weerlegde de kritiek dat ons land achterop loopt door een falend beleid. Hij kwam met de cijfers die dit moeten staven.

Natuurlijk ligt er een enorme voorraad, omdat wij volgende week beginnen met de tweede prik

Minister van Volksgezondheid Frank Vandenbroucke (SP.A)

In de ziekenhuizen zijn er 285.775 dosissen toegekomen, en daar komen er deze week nog eens 86.580 dosissen bij. Samen is dat 372.355. Daartegenover staat dat gisteravond ruim 142.000 mensen geregistreerd stonden als gevaccineerd. Er liggen dus nog veel vaccins in de diepvriezer. "Juist", aldus Vandenbroucke , "maar er is ongeveer geen dode stock meer."

"Er zitten in de diepvriezer geen dosissen meer die niet geprogrammeerd zijn om geleverd te worden. Natuurlijk ligt daar een enorme programmatie, omdat wij volgende week beginnen met de tweede prik."

Vandenbroucke ontkent dat we achteroplopen met vaccineren. "We zitten in het Europese peloton, u mag dat nakijken." De ontgoocheling bij het ziekenhuispersoneel over het uitstel van de eerste prik vindt de minster "uitermate begrijpelijk".

Het tekort aan vaccinatiespuiten dat Kamerlid Kathleen Depoorter (N-VA) had aangekaart, is volgens Vandenbroucke trouwens ook van de baan, want begin februari worden er 6 miljoen bijkomende spuitjes geleverd.

Bekijk hieronder de tussenkomst van minister Vandenbroucke in de Kamer:

Videospeler inladen...

Bekijk hier een woordje uitleg van onze Wetstraatreporter Bart Verhulst:

Videospeler inladen...

Meest gelezen