VKA

Geen mondmaskerplicht in basisscholen, Dendermondse school doet het wel: "Al een tijdje. Lukt prima”

In kleuter- en basisschool VLEK in Grembergen, bij Dendermonde, geldt al sinds januari een mondmaskerplicht  voor de kinderen van het 1e tot en met het 6e leerjaar. De mondmaskerplicht blijft er ook gelden, ook al komt er nu geen algemene mondmaskerplicht in de Vlaamse basisscholen. "Er zijn goede redenen om het wel te doen en er is een breed draagvlak. Het lukt trouwens prima", zegt de directeur.

Onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) is gisteren met de vakbonden en de scholenkoepels overeengekomen om het mondmasker alleen te verplichten in het 5e en 6e leerjaar, als daar coronabesmettingen zijn vastgesteld. Er komt dus geen algemene mondmaskerplicht in het Vlaamse basisonderwijs. Maar in kleuter- en basisschool VLEK in Grembergen was die plicht er al, en blijft ze ook bestaan. 

De mondmaskerplicht voor alle kinderen van het 1e tot en met het 6e leerjaar,  werd op de school ingevoerd meteen na de kerstvakantie. "We hadden de beslissing genomen omdat we vóór de kerstvakantie verschillende coronabesmettingen hadden", zegt directeur Luc De Mey. “28 kinderen en 3 leerkrachten waren toen besmet. We vonden het daarom nodig een mondmasker te verplichten voor iedereen: niet alleen voor de medewerkers, maar ook voor alle kinderen van 1e tot en met het 6e leerjaar.  We hebben de ouders verwittigd en die aanvaarden het zo goed als allemaal.  Van de 280 kinderen zijn er maar 2 die volgens de ouders een goede reden hebben om geen mondmasker te dragen, en daarin volgen we hen.”

Als school moet je 4 groepen beschermen: het personeel, de kinderen, hun ouders en hun grootouders

Luc De Mey, directeur basisschool VLEK in Grembergen

Basisschool VLEK draagt zelf de kosten voor de mondmaskers. De kinderen krijgen twee mondmaskers per dag en dat komt neer op 1.750 euro per maand. Daardoor moeten andere zaken wijken. Toch vindt De Mey dat het zijn taak is om iedereen te beschermen, niet alleen de kinderen maar ook hun omgeving: “Vóór de kerstvakantie hebben we gemerkt dat ook de ouders en grootouders van besmette kinderen ziek werden, en soms naar het ziekenhuis moesten. Wij zijn dus ook wel deels verantwoordelijk voor hen."

"Bovendien moeten we natuurlijk ook onze leerkrachten en medewerkers beschermen", voegt De Mey toe. "We hebben trouwens een probleem als er te veel medewerkers van de school ziek worden. Er is nu al een tekort aan leerkrachten en kleuterjuffen en -meesters. Als er onder hen nog een aantal thuis is door ziekte of quarantaine, kunnen we door de coronamaatregelen geen klassen samenvoegen. Dan zitten we met een probleem.”

Mondmaskerplicht geen probleem voor kinderen zelf

De kinderen op basisschool VLEK moeten nu dus grote delen van de dag een mondmasker dragen, maar dat vinden ze niet echt een probleem, volgens directeur De Mey. “We hebben hen geleerd hoe ze een mondmasker juist moeten opzetten, dragen en weer afdoen. Ze moeten het doorgaans niet langer dan een uur of anderhalf uur ophouden. Tijdens de speeltijd in hun eigen bubbel mag het masker af, net als tijdens de turnlessen bij contactloze activiteiten. Mochten er kinderen toch allergisch reageren op het mondmasker, dan bekijken we dat met de ouders, en moeten ze het mondmasker uiteraard niet opzettten."

De Mey spreekt zich niet uit over de beslissing van minister Weyts. "Bij ons is het draagvlak er zeker, de kinderen doen goed mee, en we willen niet meer meemaken wat we vóór de kerstvakantie hebben meegemaakt. Maar ik heb geen mening te verkondigen over de beslissing om geen algemene mondmaskerplicht in te voeren in de basisscholen. De mondmaskerplicht in onze school is iets wat wij zelf nodig vinden en daarom houden we eraan vast.

Welke afspraken zijn er gemaakt over de krokusvakantie en de mondmaskers op school? Bekijk hier het verslag van "Het Journaal":

Videospeler inladen...
kasto80

Meest gelezen