Gent zal Koning Leopold II-laan nieuwe naam geven

De Gentse Koning Leopold II-laan krijgt een nieuwe naam die zal verwijzen naar de lokale geschiedenis en niet langer naar de controversiële koning. De Gentse burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD) gaat akkoord met een advies daarover. Bewoners krijgen een financiële tussenkomst voor de administratieve overlast die de naamswijziging met zich meebrengt.

De Leopold II-laan is een centraal gelegen boulevard langs het Citadelpark die al eerder de aandacht trok van demonstranten die zich stoorden aan de verwijzing naar het koloniale verleden van België. In april 2019 werd op initiatief van bevoegd schepen Tine Heyse (Groen) een groep opgericht die vanavond 30 aanbevelingen deed rond dekolonisering.

De meest opvallende is de naamsverandering van de Koning Leopold II-laan. "Op voorstel van de burgemeester zal er een nieuwe straatnaam worden voorgelegd aan het college en de gemeenteraad die refereert aan de lokale geschiedenis en de nabijgelegen erfgoedsite", klinkt het na afloop van een zitting van de groep.

Het is nog niet duidelijk welke nieuwe naam de Leopold II-laan krijgt. De stad beschikt over een lijst met kandidaten voor toekomstige straatnamen, maar licht wel toe dat het niet de Patrice Lumumbalaan zal worden. Dat was een alternatief dat eerder naar voor werd geschoven om te verwijzen naar de eerste democratisch verkozen premier van de Republiek Congo.

"Het blijft de bedoeling om nog deze legislatuur deze naam op een passende locatie toe te kennen voor een nieuwe straat of een nieuw plein in Gent", klinkt het op het kabinet van burgemeester De Clercq.

Meest gelezen