archieffoto uit 2019
Invision

Glastonbury Festival gaat ook dit jaar niet door als gevolg van coronacrisis

Het Britse Glastonbury Festival, een van de bekendste en grootste muziekfestivals ter wereld, gaat ook dit jaar niet door als gevolg van de coronacrisis. De organisatie heeft het nieuws zopas bekendgemaakt: "Het is met grote spijt dat we moeten aankondigen dat Glastonbury dit jaar niet zal plaatsvinden." 

Vorig jaar was het Britse festival een van de eersten om te annuleren. Het festival vindt normaal gezien eind juni plaats. Normaal zou in juni 2020 de 50e editie van het festival hebben plaatsgevonden, met sterren zoals Paul McCartney, Taylor Swift, Diana Ross en Kendrick Lamar. Door de coronacrisis werd het festival toen uitgesteld naar 2021, nu wordt dus gemikt op volgend jaar.

"Ondanks al onze inspanningen om hemel en aarde te bewegen, is het duidelijk geworden dat het ook dit jaar niet mogelijk zal zijn om het festival te laten plaatsvinden. We vinden het erg jullie te ontgoochelen", klinkt het in een mededeling.  Tickets voor dit jaar blijven ook volgend jaar geldig. 

(lees verder onder de tweet)

Glastonbury Festival is een van de grootste muziekfestivals ter wereld. Gewoonlijk zakken zo'n 200.000 mensen af naar het festival.  De organisatoren hielden tot nu vol dat ze alles in het werk wilden stellen om het festival dit jaar toch te laten doorgaan.  Maar voor de opbouw van het terrein, met bijhorende attracties, zijn maanden vooraf duizenden crewleden nodig. 

Het aantal besmettingen in Groot-Brittannië daalt intussen wel en bijna 5 miljoen mensen zijn er gevaccineerd, maar het aantal ziekenhuisopnames stijgt nog steeds. En elke dag sterven er zo'n 1.800 covid-patiënten.  Dat is twee keer zoveel als in Italië op het hoogtepunt van de crisis. 

En wat met de festivals in ons land? Bekijk hier de reportage van "Het Journaal" en lees voort onder de video":

Videospeler inladen...

Ook in ons land is het nog helemaal niet duidelijk hoe de festivalzomer er zal uitzien, wat er al dan niet zal kunnen doorgaan en in welke vorm. Vlaams minister van Cultuur Jan Jambon (N-VA) heeft wel al laten weten dat daarover uiterlijk half maart een beslissing genomen zal worden.  Hij drukte de hoop uit "dat er voor de festivals opnieuw dingen mogelijk worden die vorig jaar niet mogelijk waren". Maar die beslissing hangt dus van heel veel factoren af die nu nog te onduidelijk zijn.  De organisaties van Rock Werchter, Tomorrowland en Pukkelpop reageren voorzichtig op het nieuws dat Glastonbury niet doorgaat.  Zij wachten nog af en verwijzen naar de belofte van de overheid, met wie ze in overleg zijn, om uiterlijk midden maart voor duidelijkheid te zorgen. 

Meest gelezen