Justin Paget Photography Ltd

Hoe zien hedendaagse tienerkamers eruit? Huis van Alijn in Gent voert onderzoek: "Opvallend weinig posters"

Het Gentse museum Huis van Alijn is op zoek naar foto's van hedendaagse tienerkamers. Het museum stelt tradities, rituelen en gewoontes van het dagelijks leven tentoon en wil nu graag de evolutie van tienerkamers in kaart brengen. "We hebben al veel foto's verzameld van tienerkamers tot en met de jaren '80, maar we zoeken recentere foto's", klinkt het.

Hoe is het of hoe was het om jong te zijn in een bepaalde periode? Dat geeft de slaapkamer van een tiener heel goed weer. "Een tienerkamer straalt een bepaalde tijdsgeest uit", vertelt Els Veraverbeke, conservator van Huis van Alijn. "De tienerkamer verandert dan ook voortdurend en die evolutie willen wij graag in beeld brengen." 

Samen met jongerenmagazines stierven posters een stille dood

Het Huis van Alijn verzamelt, onderzoekt en deelt herinneringen over het dagelijks leven. "We focussen daarbij op wonen, want het huis is het vertrekpunt van het dagelijks leven", legt de curator uit. En de jeugdkamer in het museum is volgens Veraverbeke toe aan een update. "Nu straalt die kamer één bepaalde tijdsgeest uit, we focussen op jongerentijdschriften zoals de Joepie en de Humo. Maar we willen de tienerkamer nog beter in beeld brengen, en daarvoor moeten we onze fotocollectie uitbreiden met actuele foto's."

Tienerkamers zijn tegenwoordig een mini woonkamer en mogen al wat kosten

Els Veraverbeke, curator van Huis van Alijn

"De tienerkamer van vandaag is bijna een mini woonkamer", vindt Els Veraverbeke. "Er staan meer meubels dan vroeger, er zijn meer gadgets, en er hangen opvallend minder posters. Dat is het grootste verschil met mijn kamer van vroeger, want die hing bomvol met posters. Het was toen een goedkope manier om je kamer op te kleden en te tonen wie je was. Maar het piekmoment van de posters valt samen met het piekmoment van de jongerenmagazines en dat is vandaag natuurlijk volledig anders."

Kamer wordt leefwereld door corona

Grote meubel- en decoratiewinkels hebben tegenwoordig speciale lijnen voor jongeren, vertelt Els Veraverbeke. "Ze richten zich echt op jongeren met een bepaald segment meubelen. Dat is een recent fenomeen, het is pas de laatste decennia dat we echt veel geld besteden aan tienerkamers. In coronatijden is dat natuurlijk een grote troef, want nu wordt de kamer van de tiener plots hun hele leefwereld."

Heb jij foto's van een hedendaagse tienerkamer die je wil delen met het museum? Neem dan een kijkje op de website van Huis van Alijn.

De huidige museumkamer rond het thema jeugd
Michiel Devijver
kasto80

Meest gelezen