Herentals koopt 11 hectare grond van Umicore: "Een mooi nieuw bos voor onze wandelaars"

De stad Herentals koopt 11 hectare grond van Umicore aan het Proostenbos. Op het terrein zal een nieuw bos worden aangeplant bij wijze van boscompensatie. "Het wordt een mooi stuk bos langs de stadsrand om te wandelen langs de vaart", zegt schepen Stefan Verraedt (N-VA). Voor de lokale clubs die momenteel nog op de terreinen verblijven, zal een nieuwe locatie gevonden worden.

Herentals wil meer groen. De stad heeft nu een akkoord met Umicore om hun gronden aan het Proostenbos over te kopen. Het gaat om een terrein van 11 hectare, dat is meer dan 20 voetbalvelden groot. "Het wordt een mooi bos aan onze stadsrand dat we toegankelijk zullen maken om te wandelen langs de vaart", vertelt schepen Stefan Verraedt (N-VA). "Als alle bomen er staan, zullen we zorgen voor picknickplaatsen en wandelpaden die aansluiten op het Olens Broek." 

Boscompensatie

Momenteel staan er nog geen bomen op het terrein, maar bedrijven of particulieren zullen het stuk grond beetje bij beetje kunnen aanplanten als boscompensatie. Wanneer bedrijven bos kappen om hun bedrijfterreinen in te richten, moeten ze namelijk telkens kiezen tussen een nieuw gelijkwaardig bos of een bijdrage om bos in Vlaanderen te behouden. 

We zullen het bos voorzien van picknickplaatsen en wandelpaden voor onze wandelaars

Stefan Verraedt, Schepen van Toerisme (N-VA)

Herentals vindt het belangrijk om de hoeveelheid bos op haar grondgebied te bewaren. Voor de gronden zal de stad daarom 490.000 euro neertellen, waarvan een deel wordt betaald met subsidies. De gemeenteraad moet de aankoop wel nog bekrachtigen. 

Lokale clubs

Op het geplande bosterrein verblijven nu nog enkele clubs, zoals bijvoorbeeld de lokale modelvliegclub. Zij zullen voor het nieuwe bos moeten wijken. "We beginnen met de aanplanting aan de andere kant van het veld. Naarmate er meer bos wordt aangeplant, zullen we samen met de stadsdiensten bekijken waar zij eventueel een nieuwe locatie kunnen vinden", zegt schepen Verraedt. 

Meest gelezen