Podcast - De Amerikaanse opstand die in de sterren geschreven stond: "Het beleg van het Capitool, de valse revolutie"

6 januari, een dag van schande en schaamte voor Amerika. Washington DC was even Crazytown USA. Trump had het via Twitter voorspeld: ‘Big protest in DC. 6 Januari. Be there. Will be wild.’ En of het rauw en wild was. Na een rally met Trumpaanhangers gebeurde het totaal ondenkbare: de gewelddadige bestorming van het Capitool. Het hart van de Amerikaanse democratie werd ingebeukt en aangevallen. En het lijkt er meer en meer op dat het allemaal vooraf gepland was.

Het was ’s ochtends redelijk vreedzaam begonnen met de March to save America. Veel volk, heel veel volk op het grasplein voor het Witte Huis. Agressieve vrouwen zag ik ook, die mijn microfoon wegsloegen. "CNN zeker?" vroegen ze. Er leek iets op til, ik had het al jaren zien broeien, dat verzet tegen alles wat is, de etterende weerstand tegen de bestaande orde: "Fuck you maatschappij".

Luister mee naar deze spannende podcast van Amerikacorrespondent Björn Soenens die op de eerste rij stond bij het urenlange beleg van het Capitool. De montage is van Daan Wallis.

2021 Getty Images

Trump als de roerganger in het verbranden van de orde. Trump gaf al weken blijk dat hij weinig geeft om de democratie als hij verliest. Zijn aanhangers zitten vol woede: over de verkiezing, over mensen met mondmaskers, over de corona-lock-downs. Trump noemde ze even voor de bestorming in zijn toespraak patriotten, Amerikaanse patriotten. USA! USA! USA! Ze vinden dat het land hen toebehoort. Een jongetje voor mijn microfoon verklaarde zelfs dat Biden een oude psychopaat is die hij niet wil. ‘Ik wil de vorige president terug!’ riep hij. Hersenspoeling van jongs af aan.

Het was een Amerikaanse opstand die al jaren in de sterren stond geschreven. De president moedigde met giftige, opruiende taal een uur voor de bestorming zijn aanhangers aan om zich aan het Congres luidruchtig te verzetten tegen de verkiezingsuitslag van 3 november. Wat volgde was een drama, waarbij Donald Trump zichzelf misschien wel voor altijd politiek buitenspel zette. De valse revolutie om de democratie te kapen, mislukte.

Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved
2021 Getty Images
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved

Meest gelezen