Videospeler inladen...

Italiaanse kustwacht bergt een van grootste walviskarkassen die ooit zijn gevonden in Middellandse Zee

In de Zuid-Italiaanse stad Sorrento, even onder Napels, is de kustwacht dagenlang bezig geweest met het bergen van een walviskarkas. Het karkas is een van de grootste die ooit werden gevonden in de Middellandse Zee. 

De walvis was zondag gestrand in de toeristenhaven van Sorrento, een populaire vakantiebestemming even ten zuiden van Napels. Het dier had verwoede pogingen gedaan om terug te keren naar de open zee, maar slaagde daar niet in. 

Het was een walvisjong in paniek dat de kustwacht op het spoor bracht van de stervende walvis. 

AFP or licensors

Toen het karkas naar de oppervlakte dreef, werd besloten het te bergen. Een moeizame operatie: het dier bleek net geen 20 meter lang en 70 ton zwaar. Het is een van de grootste, mogelijk zelfs het grootste walviskarkas dat ooit werd aangetroffen in de Middellandse Zee. 

Museum

Twee boten waren nodig om het karkas aan land te brengen. Het werd daarna overgebracht van Sorrento naar de haven van Napels, waar het gisteravond is aangekomen.

AFP or licensors

In Napels zal het karkas uitvoerig worden onderzocht door mariene biologen en andere wetenschappers. Later zal het skelet wellicht worden tentoongesteld in een museum. 

In Sorrento hopen ze dat het terugkeert naar waar het dier werd gevonden, naar Sorrento dus. Dat zou ook symbolisch zijn, vinden ze daar, want het verhaal wil dat de patroonheilige van de stad, Sant'Antonino, een kind bevrijdde uit de buik van een walvis. 

En het walvisjong dat de kustwacht op het spoor bracht van de stervende walvis -mogelijk zijn moeder? Dat kon terugkeren naar de open zee, maar de kustwacht kijkt nog altijd uit naar tekenen van het jonge dier. 

Bekijk hier de beelden van de enorme aangespoelde walvis:

Videospeler inladen...

Meest gelezen